Lejárt a határidõ, elutasították a taszári repülõtér fejlesztésének pályázatát

Elutasította a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács a taszári volt katonai repülõtér eladásáról szóló szerzõdést szerdán, mivel a pályázó hibájából a már támogatott pályázat szerzõdéskötése és a meghatározott elõleg befizetése nem történt meg az elõírt 60 napon belül.

A repülõtér-fejlesztésért felelõs miniszterelnöki megbízott, Kolber István szerint az eljárás menete és a döntés elfogadhatatlan. A politikus szerint a Tanács szerdán a somogyiaknak és az országnak egyaránt hátrányos döntést hozott, mivel a bonyolult, egyedülálló pályázatot – amely nem csak az ingatlan eladását tartalmazta 1 milliárd forintos vételárért, valamint a sok százmilliós környezeti kár felszámolását, de 960 munkahely megteremtését és 23 milliárd forintos beruházást, köztük a reptér újraindítását is – formálisan értékelték.

Kolber István szerint eddig rugalmasan kezelték a 60 napos határidõt, amit most jogvesztõ határidõnek minõsítettek, ezért nem valósulhat meg a gazdasági válság idején különösen kecsegtetõ fejlesztés. Az igazi érdek és kihívás a repülõtér befektetõknek történõ értékesítése, az 1 milliárdos vételár és a jelentõs fejlesztés megvalósítása. Mivel semmiféle állami, társadalmi érdek nem sérül, mindaddig, amíg van remény és esély a szerzõdés megkötésére, nem támogatom a térség fejlõdését akadályozó döntést – közölte a miniszterelnöki megbízott.