Lejár a jogsija? Idejében keresse fel háziorvosát!

Akt.:
Szemvizsgálat dr. Simay Attila rendelőjében a jogosítvány meghosszabbításához
Szemvizsgálat dr. Simay Attila rendelőjében a jogosítvány meghosszabbításához - © Fotó: Bujdos Tibor
Miskolc – Nem öncélú dolog, ha a háziorvos szakorvosi véleményt kér.

A napokban foglalkoztunk azzal, hogy – a rosszullét okozta balesetek elkerülése érdekében – idén szigorúbbak a háziorvosok a jogosítványok meghosszabbításakor. Cikkünk megjelenése napján Miskolcon épp egy ilyen baleset történt, amikor a vezető rosszul lett, meghalt, és csak a szerencsén múlott, hogy gépkocsijával nem okozott másoknak is tragédiát.

Idejében menjenek orvoshoz

„Háziorvos kollégáim nevében is szeretném kérni, hogy a betegek ne vegyék rossz néven a háziorvostól, hogy jogosítványhoz szükséges orvosi engedély adásakor bizonyos esetekben kikérik a szakorvos véleményét, mert ez mindannyiunk érdekében nagyon fontos – mondta dr. László Judit miskolci háziorvos, akitől a szigorítás részleteiről érdeklődtünk. – Azt kérjük a betegektől, hogy a jogosítvány lejárta előtt idejében keressék fel a háziorvosukat, hogy – amennyiben szükséges – legyen elég idő a szakorvosi vélemény beszerzéséhez.

A háziorvosok ismerik a jogsiért folyamodók állapotát.” Dr. László Judit

Mint elmondta, gondos alkalmassági vizsgálattal megelőzhetők az olyan balesetek, amelyet a gépjárművezető kóros egészségi állapota okoz. Az alkalmassági vizsgálatért felelős háziorvosok ismerik az illető egészségi állapotát, krónikus betegségeit, rendszeresen szedett gyógyszereit.

Vannak olyan betegségek..

„Vannak olyan betegségek, amikor a háziorvos csak szakorvosi vélemény ismeretében adhatja meg az alkalmasságot. Ilyenek a bizonyos látáscsökkenések, a nagyothallás, cukorbetegség, súlyos idegrendszeri betegség, mentális betegség, mozgáskorlátozottság. A súlyos érrendszeri betegségek a halálozások 54 százalékát teszik ki. A gépjárművezetésre alkalmasság megállapításánál ez fokozottabb odafigyelést igényel az orvos részéről. ”

szemvizsgalat-a-korzeti-orvosnal04-st

Az idén januártól életbe lépett szigorítás értelmében szigorodtak a feltételek a szív- és érrendszeri betegek esetében. A jogszabály több tucat ilyen betegséget felsorol. Tulajdonképpen a szívritmuszavarok, ingerületvezetési zavarok, szorító mellkasi fájdalommal járó betegségek, szívinfarktus tartoznak ide. Az agyvérzésen átesettek esetében is külön vizsgálni kell az alkalmasságot.

Megtudtuk, az igen magas vérnyomással küszködők esetében is a szakorvosnak kell véleményt mondani, hogy a beteg alkalmas-e a vezetésre. A súlyos szívelégtelenség, beépített szívműködtető eszköz, nagyfokú szívbillentyű zavar kizáró ok a gépjárművezetői engedély megszerzésekor.

– ÉM-SZB –


Szemvizsgálat dr. Simay Attila rendelőjében a jogosítvány meghosszabbításához
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza - Megváltoztak a jogosítvány megszerzésének a szabályai. „Ismeretlen okokból áttért az út menetirány szerinti bal oldalára és összeütközött a szemből szabályosan közlekedő autóval.” Egyre gyakrabban hallunk, olvasunk ilyen balesetről szóló hírt. A jogosítvány orvosi...

Miskolc - Rosszul lett és meghalt egy 86 éves férfi Miskolcon a Bábonyibércen. A Bábonyibércen az Alsó-soron közlekedett autójával az idős, helyi férfi, amikor rosszul lett. Az autóval lehaladt az útról, és úgy állt meg, ezért sokan azt gondolták, hogy közlekedési baleset történt, a szemtanúk így...