Lejár a jelenlegi színházvezetés mandátuma

Lejár a jelenlegi színházvezetés mandátuma
A nyári fesztiválok és a felújítások, karbantartó munkálatok után hétfőn ünnepélyes keretek között megnyitották a Csokonai Színház 2005/2006-os évadát.

A száznegyvenedik évfordulót október 7-én Szabó Magda Kígyómarás című művének bemutatójával ünnepli a színház. Ennek a produkciónak az olvasópróbái az írónő közreműködésével már elkezdődtek.

Indul a bakterház!

A megnyitó első perceit a nemrégiben elhunyt Ruszt József színész-rendező emlékének szentelték a társulat tagjai, majd Csutka István, a színház igazgatója a tervekről, bemutatókról, új tagokról számolt be. A színház céljai között szerepel, hogy szorosabbra fűzze a kapcsolatot a Debreceni Egyetemmel.

A KonzervArtAudrium, a főként egyetemistákból álló színtársulat több ízben lehetőséget kap majd, hogy a Csokonai Színház falai között mutassa be tehetségét. Emellett a művelődéstudományi tanszékkel is sikerült megállapodást kötni, ötven hallgató így közelebbről is megismerkedhet a színházzal.

Az első félévben hat darabot tekintenek meg a jövő művelődésszervezői, majd az azt követő héten színészekkel, rendezőkkel, színházi emberekkel beszélgethetnek az előadásokról. A második félév során szakemberek osztják meg az ifjúsággal a kulisszatitkokat.

Az idei évadban is bővült a társulat, Hencz Alexandra és Fodor András a balett-társulatba, Léner Bálint az énekkarba érkezett, az idei ösztöndíjas drámaíró Zsida Ákos. A bemutatók hosszú sorában olyan darabok szerepelnek, mint az Antigoné, az Édes Anna, A csodálatos mandarin, a Dühöngő ifjúság, vagy a Szerelem, és a debreceni porondon láthatjuk viszont az Indul a bakterház hőseit.

Kósa Lajos polgármester a fejlesztési tervekről számolt be, illetve a színházigazgatói posztra kiírt pályázattal kapcsolatosan szólt a társulat tagjaihoz mondván, művészi munka színvonalát meg kell tartani, az esetleges igazgatóváltás esetén is. A társulati ülés zárásaként a jubiláló tagokat üdvözölték.

S. A. A.