Lehmann-siker az idei elsőn

Akt.:
Lehmann Csongor (balról) kiharcolta az ezüstérmet
Lehmann Csongor (balról) kiharcolta az ezüstérmet - © Fotó: Magánarchívum
Tiszaújváros – A fedett pályás Európa-kupa elitjében zárt a tiszaújvárosi triatlonos.

A Tiszaújvárosi Triatlon Klub három sportolója is rajthoz állt a múlt hétvégén Franciaországban megrendezett fedett pályás ETU Triatlon Európa-kupán. Az elit döntőben Lehmann Csongor kiharcolta az ezüstérmet, ahol bátyja, Bence a 12. lett. A juniorok között Sinkó-Uribe Ábel a 2. helyen fejezte be a viadalt.

A 90-es években

Fedett pályás triatlon versenyt rendeztek már a ’90-es esztendők elején két alkalommal is Párizsban, az akkori legnagyobb sztárok részvételével a francia fővárosban, de aztán abbamaradt ez a fajta kezdeményezés, melyet most indítottak újra. Az atlétikai versenyekről és világcsúcsokról híres Lievin város arénájában a küzdőtéren, a pálya közepén felállított mobil medencében volt az úszás. A versenyzők 12 fős futamokban selejteztek, ahonnan a középfutamokba és reményfutamokba lehetett továbbjutni, onnan pedig az A és B döntőkbe. Futamonként 150 méter úszás, 3000 méter kerékpározás és 1000 méter futás várt a versenyzőkre. A kerékpározást a döntött atlétika pálya külső 4 sávjában, a futást a belső kettőn bonyolították le.

Gratuláló sms

Magyar részről a tiszaújvárosi Lehmann Bence és Lehmann Csongor indult az elit férfi mezőnyben, míg klubtársuk, Sinkó-Uribe Ábel a juniorok között próbált szerencsét. A juniorok is a felnőttekkel egy futamban mentek, de az eredményüket külön értékelték. A selejtezőkből saját futamából Csongor a 3., Bence a 4., Ábel az 5. helyen magabiztosan jutott tovább.

– A középdöntőkben már maximális sebességen ment mindenki, mindhárom futamot csaknem azonos idővel, mindössze 1 mp különbséggel nyerték, kihasználva a pályában rejlő lehetőségeket – fogalmazott Lehmann Tibor, a Tiszaújvárosi TK vezetőedzője. – Csongor és Bence egyaránt a 2. helyen jutott be a döntőbe futamából. Ábel ugyan kiesett, de már így is biztos volt számára a dobogó a juniorok között. A középdöntőben több favorit, Eb-érmes is elvérzett. A döntő 22:15-kor, igazi show-műsor keretében volt. Bence és Csongor a 3-4. helyen hagyták el a medencét, Csongor másodikként szállt fel kerékpárra, Bence a depóban hibázott, így már csak üldözte az első bolyt. Az óriási tempóban Csongor végig védte a 2-4. helyet, majd a depóból a 2. helyen ment ki futni a későbbi győztes brit versenyző mögött. Egyébként a futást a mezőny 80 százaléka mezítláb teljesítette. Csongor végig tartotta pozícióját, pedig mögötte futott az aktuális felnőtt Európa-bajnok francia Pierre Le Corre, aki még a célegyenesben megpróbálta lehajrázni, de ő visszaverte a támadást. Bence a döntőben a 12. helyen zárt, Ábel a junior 2. helyet érdemelte ki. Összességében azt mondhatom, hogy nagy show volt, 3500-4000 nézővel a lelátókon, profi díszletekkel, DJ-vel, betétszámként artistákkal, mely nagy lehetőséget kínált a sportág népszerűsítésére. Apaként felemelő érzés volt, hogy a szpíker által is Leh­mann Brothers-ként bemutatott fiaim mindketten szerepeltek a döntőben, ez bizony sok nemzetnek egy fővel sem sikerült. A finálé után 1 perccel kaptam gratuláló sms-t az Európai Triatlon Szövetség elnökétől, Renato Bertranditól, ami nem titkolom: nagyon jólesett.

ÉM-SZIS


Cipruson és Horvátországban

A tiszaújvárosi sportolók közül március 9-től az U23-as válogatott tagjaként két héten át Cipruson folytatja a felkészülést Putnóczki Dorka, Lehmann Bence, Lehmann Csongor és Sinkó-Uribe Aurél, míg Mátyus Lili a klub színeiben vesz részt a közös gyakorláson. A válogatott egyik edzője Balogh Bence, a tiszaújvárosiak fiatal trénere lesz. Az öt sportoló a harmadik hetet is Cipruson tölti, ahol már Lehmann Tibor irányítja majd a felkészülésüket. Az egyesület junior és ifjúsági korosztályos versenyzőinek egy csoportja március 17-én a horvátországi Medulin városába utazhat egy 10 napos edzőtáborozásra. Bóta Kinga, Kovács Anna, Tóth Anna, és Sinkó-Uribe Ábel a Heraklész-válogatott tagjaként, Molnár Sára, Kelemen Dorottya és Vágási Zoltán pedig egyesületi keretekben készülhet együtt társaival. A válogatott edzőjeként a tiszaújvárosi stábot erősítő Baráth Tamás is ott lesz Horvátországban.