Lehet, hogy nem kell kijavítani az űrsikló sérülését?

Az Amerikai Űrkutatási Hivatal (NASA) csütörtök estére halasztotta a döntést, hogy szükség van-e az Endeavor űrsikló hőpajzsán fellövéskor keletkezett kisebb sérülés kijavítására.

Közben két asztronautának le kellett rövidítenie a szerda este tett űrsétáját, mert egyikük kesztyűjén lyukat fedeztek fel.

A NASA repülésvezetője – magyar idő szerint csütörtök hajnalban – azt mondta, hogy csak csütörtök este – magyar idő szerint péntek hajnalban – döntenek arról, hogy szükség van-e az űrsikló hővédő lemezeinek egyikén lévő, 8,75-ször 5 centiméteres sérülés megjavítására. Ehhez az űrhajósoknak egy terven felüli űrsétát kellene tenniük. A legutóbbi mérések ugyanis arra utalnak, hogy a sérülés nem olyan mértékű, hogy veszélyeztesse az űrsikló biztonságos leszállását.

A legutóbbi űrséta alkalmával egyébként két asztronauta tovább folytatta és a terveknek megfelelően előkészítette egy újabb napelem felhelyezését a Nemzetközi Űrállomásra. Ezt majd októberben, egy újabb űrhajó odalátogatásakor teszik majd meg.

A hat órásra tervezett munkálatok negyedik órájában, a ruházat rutinszerű ellenőrzésekor Rick Mastracchio, amerikai űrhajós észrevette, hogy egyik kesztyűje megsérült. Habár a lyuk a kesztyű öt rétegéből csak kettőt érintett, biztonsági okból mindkét űrhajóst visszarendelték az űrállomás belsejébe. Ők addigra az űrsétára tervezett szerelési munkálatokat gyakorlatilag már teljesítették.

2003 februárjában a start után egy 76 dekás habdarab vágódott neki a Columbia hőpajzsának. A védőburok annyira megsérült, hogy az űrsikló visszatéréskor, elérve a Föld atmoszféráját, felrobbant.