LEHALLGATÁSI ÜGY: Jogos volt a házkutatás és a lefoglalás

Elutasította pénteken a Fővárosi Főügyészség azokat a panaszokat, amelyeket magánszemélyek és jogászok tettek a lehallgatási ügy kirobbanása utáni házkutatások, illetve lefoglalások miatt. A lefoglalt adathordozókat, miután lemásolták, visszaadták a tulajdonosoknak – tájékoztatta a Független Hírügynökséget Skoda Gabriella, az ügyészség szóvivője.

A Fővárosi Főügyészség szerint a házkutatások törvényesek voltak, mert feltételezhető volt, hogy az üggyel kapcsolatos bizonyítékokat találhatnak. Ennek értelmében a különböző számítástechnikai eszközök lefoglalása is törvényes volt. Azokat adták most vissza a tulajdonosoknak, azzal, hogy az érintett cégek működését biztosítsák. Az adatokat az ügyészségen lemásolták, ezeket később szakértők elemzik. A szerverek tulajdonosai egyébként a jövőben sem törölhetik a visszaadott szervereken tárolt adatokat.

A Fővárosi Főügyészségnél jogi képviselője útján Csányi Sándor és az UD Vagyonvédelmi Zrt. két képviselője is panaszt tett, még a múlt héten. Kifogásolták a házkutatásokat és az adathordozók lefoglalását. Csányi Sándor ugyan már ekkor nyomatékosította, hogy nem az UD Zrt. szervereinek lefoglalása ellen élt panasszal, hanem a magánérdekeltségei tulajdonát képező szerverek lefoglalása miatt, amelyeket az UD Zrt. üzemeltetőként tárolt.