Legyünk óvatosak a karácsonyfák körül

Akt.:
Tűzoltási bemutató Miskolcon
Tűzoltási bemutató Miskolcon - © Fotó: Kozma István
Miskolc – Az a leghelyesebb, ha mindenki tart a lakásban tűzoltókészüléket.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Területi Tűzmegelőzési Bizottság tűzoltási bemutatóval hívta fel a figyelmet az ünnepi időszak veszélyeire a miskolci belvárosban. A bemutató keretén belül a szervezők a szobában keletkező karácsonyfatűz, valamint a tűzhelyen felejtett serpenyőben lángra kapó zsiradék veszélyeit, az esetek bekövetkezésekor végrehajtandó teendőket és a szakszerű tűzoltást demonstrál­ták. Mindezek kapcsán Lipták Attila tűzoltó dandártábornokot, a megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetőjét kérdeztük:

tuzolto_gyakorlat_06

– Ilyenkor kétféle esemény szokott előfordulni a háztartásokban – mondta. – Egyrészt az adventi koszorúkkal, karácsonyfákkal kapcsolatban, amikor is a gondatlanul elhelyezett gyertyák, mécsesek, csillagszórók komoly tüzeket okozhatnak. Illetve a nem megfelelő helyről származó világító füzérek, amelyek ha meghibásodnak, ugyancsak tüzesetekhez vezethetnek. Másrészt a konyhai sütés-főzés: ott a tűzhelyen felejtett étel okoz tűzkárt. Kigyullad a tűzhelyen felejtett zsiradék, és akkor a legnagyobb hiba, ha vízzel oltjuk. Szóba került: ha bekövetkezik a baj, mit csináljunk? Az a leghelyesebb, ha mindenki tart a lakásban tűzoltókészüléket, mert azzal a kezdődő tüzeket meg lehet fékezni.

tuzolto_gyakorlat_03

– Ha láthatóan nem lehet megállítani a tűz terjedését, nem érdemes kísérletezni, el kell hagyni a lakást, bezárva az ajtót, de nem kulcsra – hangsúlyozta Lipták Attila. – Társasházakban értesíteni kell a szomszédokat, valamint természetesen azonnal hívjuk a 105-ös vagy a 112-es segélyhívót.

tuzolto_gyakorlat_10

Megkérdeztük azt is, hogy milyen évet zárt a megyei katasztrófavédelem? Időjárási szempontból a parancsnok szerint nem voltak szélsőségek, ami az esetszámokban is látható volt.

ÉM-JLI