Legyen világosság!

Több ezer kerékpárost látnak el a rendőrök öntapadós fényvisszaverő csíkkal októberben – közölte kedden Kovács Lajos alezredes, a Hajdú-Bihar megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályvezetője.

Mint mondta, idén szeptember végéig összesen 959 személyi sérüléses közlekedési baleset történt. Ezek közül 196 – azaz szinte minden ötödik – esetben kerékpárost ütöttek el. – A biciklis-balesetek több, mint felében a kivilágítatlanság volt a baj fő forrása. Ezt szeretnénk megelőzni a mostani akcióval – tette hozzá az alezredes.

Fukarul mérjük a biztonságot

A rendőrség hiába próbálkozik, hogy csak lámpás-fényvisszaverős járművet árulhassanak. Ha a biciklisekre leselkedő veszélyek nem is szűnnek meg egy csapásra, láthatóságuk szempontjából akár komolyabb javulást is eredményezhet  a rendőrség legújabb akciója: októberben bírság helyett öntapadós fényvisszaverő matricát kapnak azok a kivilágítatlan kerékpárosok. Biztos, ami biztos, a zsaruk azonmód fel is teszik a járműre.

A hegy megy

– Számtalanszor kértük már arra a bicikliseket, hogy gondoskodjanak a világításról, ám sokan ezt a mai napig sem tették meg – mondta keddi sajtótájékoztatóján Kovács Lajos alezredes, a Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság közlekedési osztályvezetője.

Tájékoztatása szerint, leginkább Debrecen külterületén és a kisebb településeken találnak süket fülekre. Sajnos bőven vannak, akik a bírságból sem tanulnak, pedig annak egyszeri összegéből olyan prizmát vásárolhatnának, melynek köszönhetően 150 méterről is észrevehetőek lennének.

– Évek óta szeretnénk elérni továbbá, hogy a boltokban csak lámpával, fényvisszaverővel ellátott kerékpárokat lehessen árulni. Legyenek éppen olyan alapfelszerelések, mint a gépkocsiban az elsősegély-doboz, ami nélkül nem szabad közlekedni. A kereskedelmi szabályozások hiányosságai miatt azonban a biciklik döntő többsége ezek nélkül kerül forgalomba. Az emberek nem sajnálnak 70-100 ezer forintot kiadni egy kerékpárra, ugyanankkor a biztonságukat alapvetően növelő kiegészítőkre már “nincs” 2-3000 ezrük – mutatott rá az alezredes.

Úgy tűnik, a zsaruk mostanra elégelték meg végképp, hogy Mohamed nem megy a hegyhez. – Októberben visszatérünk az úgymond vidéki iskolákba és számíthatnak ellenőrzésünkre azon piacok, vendéglátó helyek, és tejcsarnokok közelében is, ahová sokan járnak két keréken – közölte Kovács Lajos. Hozzátette: a járőrkocsikban szintén van már az öntapadós fényvisszaverőből, így a rendőrök bármikor “bevethetik”. Minden esetre, ha nem még nem gondoskodtak láthatóságukról, gyorsan tegyék meg, hiszen egyre korábban sötétedik.

RL