Legyen tojás a gázpedálon

A 300 forintos benzin árnyékában igencsak aktuális a kérdés: miként spórolhatunk az üzemanyaggal? Miközben nyomjuk a gázpedált, már 2000-es fordulatszám alatt is érdemes magasabb sebességfokozatba kapcsolni. Vagyis a kívánt sebességet a lehetô legmagasabb fokozatban tartsuk.

Elég a 120-as tempó

Ha a gépkocsi egyenletes terepen halad, ne nyomjuk le a kuplungot, hanem hagyjuk működni a motorféket. Tartsa a követési távolságot, hogy kevesebbet kelljen fékezni.

Hiszen fékezésnél elveszítjük azt az energiát, amit a gyorsítás során befektettünk. Egy 120 km/h sebességgel haladó jármű akár 15 százalékkal is kevesebb üzemanyagot fogyaszt, mint ha 140-nel menne. Ügyeljünk arra, hogy a hátsóablak, vagy az ülésfűtések ne maradjanak a szükségesnél hosszabb ideig bekapcsolva, mivel ez száz kilométerenként akár egy literrel is növelheti a fogyasztást.

A heteken keresztül felszerelt tetôcsomagtartó pénzbe kerül: 80 km/h sebességnél a tetôcsomagtartó megközelítôleg 0,7 litert fogyaszt; a tetôn szállított kerékpár 100 kilométeren akár 3 literrel is növelheti a fogyasztást. Még a csomagtartóban lévô súlyok fogyasztásnövelése is jelentôs: 100 kg többletsúly a városi forgalomban 0,6 literrel növeli a fogyasztást.

Nem jó, ha puha

Megfelelô abroncsnyomással körülbelül 5 százalék üzemanyag takarítható meg. Az elôírt szervizintervallumok betartása azért is fontos, mert így garantálható, hogy a motor a maximális teljesítményt tudja leadni.

A koszos gyertyák, az eltömôdött szűrôk ezt meggátolják és akár 15 százalékos túlfogyasztáshoz is vezethetnek. Az állandó megállás és elindulás rendkívül benzinfaló. Ha egy nap több helyre kell menned, próbáld meg összeszervezni az utakat.

A motornak átlagosan négy-öt kilométer megtételére van szüksége ahhoz, hogy üzemi hômérsékletre melegedjen. Amíg el nem éri ezt a hôfokot, az üzemanyag-fogyasztás a normál üzemmód többszörösét is elérheti. A kerékpározás, vagy a gyaloglás nemcsak a pénztárcánknak, hanem az egészségünknek is jót tesz.