Legyen képviselő! Ahhoz nem kell nyelvvizsga!

Ahhoz, hogy a diplomáját a fiatal a kezéhez kapja megkövetelik a nyelvvizsgát. Jobban járnának, ha beválasztanák őket a parlamentbe. A képviselők 33 százalékának van nyelvvizsgája…  Parlament alakuló ülés 2006.05.16. 

Az országgyűlés oldalán végigböngésztük a képviselők nyelvismeretét és megdöbbentő eredményre jutottunk. A honatyáinknak csak mintegy egyharmada rendelkezik valamilyen nyelvvizsgával.
Társalgási vagy tárgyalási szinten a 386 főből 126-an beszélnek, 117-en a magyaron kívül semmilyen nyelvismerettel nem rendelkeznek. Az összes képviselő közül 130 rendelkezik valamilyen nyelvvizsgával és 265 egyáltalán semmi féle papírral nem rendelkezik a nyelvtudásáról. A nyelvvizsgával rendelkezők közül 17-en csak alapszintű vizsgával rendelkeznek, 13 képviselőnek csak a valamilyen szintű (közép vagy emelt) vizsga közül csak az egyik (A vagy B) típusú minősítés van meg.

 

Pártszintre is lebontottuk, hogy ki rendelkezik nyelvvizsgapapírral a képviselők közül. A parlament.hu –n megadott adatokat felhasználva elkészített táblázatunkból az derül ki, hogy az SZDSZ honatyái közül csupán egy képviselő, Gulyás József nem rendelkezik nyelvtudással, bár az is megeshet, hogy egyszerűen nem nyilatkozott a nyelvtudásáról vagy valami más okból nem került ki a honlapra. A második helyen az MSZP következik, a pirosvirágos honatyák 35%-ának van nyelvvizsgája, őket követi a Fidesz 29%-al. Az MDF-ben 27%-os a nyelvvizsgapapírral rendelkezők aránya, míg a KDNP a sor végén kullog a 25%-ával.

SZDSZMSZPFideszMDFKDNPFüggetlen
van
10
69
42
3
6
0
nincs
11
125
102
8
18
1

Konklúziónk: Ahhoz, hogy egy országgyűlési képviselő leüljön tárgyalni egy külföldi befektetővel, amin akár a térsége fellendülése múlhat, nem kell nyelvvizsga.

Ezzel szemben egy magyartanárnak viszont óriási szüksége van arra, hogy legyen mondjuk egy középfokú angolja, mert a diákjainak ugyebár angolul kell órát tartania. A legfrissebb kutatási eredmények is ezen a nyelven érhetők, Kazinczy nyelvújító gyakorlata vagy József Attila költészete sem érthető meg anélkül, hogy legyen egy nyelvvizsga papírja.
Tehát hagyjon fel az ábrándjaival, ne legyen tanár vagy gépészmérnök, mert rámegy az alsóneműje is, amíg megszerzi a nyelvvizsgáját (néha kettőt). Legyen inkább országgyűlési képviselő!
– sothis –

Kapcsolódó cikkek: