Legyen gimnázium, ne legyen? Ez a kérdés vár válaszra

Akt.:
A tokaji intézmény
A tokaji intézmény - © Fotó: ÉM
Tokaj, Cigánd, Szerencs – A kormányrendelet szerint vegyes gimnázium nem lehet, az NGM szerint minden járásban legyen.


Kicsit ellentmondásosnak látszik az, amíg egy május végi kormányrendelet szerint az ország 80 gimnáziumának kell kimenő rendszerben megszűnnie, addig a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) közleménye szerint minden járásban meg kell teremteni a gimnáziumi képzés feltételeit.

Válaszra várva

Ez a Tokaji járásban amiatt tűnhet ellentmondásnak, mert a tokaji Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskolában a gimnáziumi képzésnek meg is kellene szűnnie, meg nem is. Az iskola honlapján a napokban az alábbi közlemény jelent meg:

„A Magyar Közlönyben 2015. május 21-én megjelent a 120/2015. (V. 21.) Kormányrendelet A Klebelsberg Intézményfenntartó Központ fenntartásában működő egyes szakképzési feladatot ellátó köznevelési intézmények fenntartóváltásával összefüggő intézkedésekről. Az intézkedés (átszervezés) intézményünk esetében azt jelenti, hogy a kollégium önállóvá válik, de változatlanul iskolánk tanulóit fogadja középiskolai kollégiumként a KLIK fenntartásában. A Tokaji Ferenc Gimnázium és Szakközépiskola 2015. szeptember 1-jén a 64. tanévét az eddig megszokott rendben gimnáziumi és szakközépiskolai osztályokkal kezdi meg az NGM (Nemzetgazdasági Minisztérium) fenntartásában. 2015. június 26-án valamennyi felvételt nyert tanulónkat nagy szeretettel várjuk a beiratkozásra! Molnárné Tóth Erika intézményvezető”.

A hivatkozott kormányrendelet mellékleteiben a tokaji gimnázium két helyen is szerepel, a „Megosztásra kerülő többcélú köznevelési intézmények” és a „Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába kerülő feladat­ellátási helyek” között is. Ezzel is kapcsolatos kérdéseinket már elküldtük az NGM-nek, még várjuk a válaszokat.

Cigánd szeretné

– Kifejezetten örülnénk annak, ha lehetne a városnak egy gimnáziuma, vagy szakközépiskolája – mondja Oláh Krisztián, Cigánd polgármestere. – Több okból is. Egyrészt így a bodrogközi gyerekeknek nem kellene máshová járniuk gimnáziumba. Általában Kisvárdára, Sárospatakra és Sátoraljaújhelyre járnak a helyiek többnyire kollégistaként, másrészt pedig ebbe belevehetnénk egy régi vágyunkat, egy cigándi „futballakadémia” felépítését.

Koncz Ferenc, Szerencs polgármestere elmondta, a Szerencsi járásban csak egy egyházi fenntartású gimnázium működik. Már hallottak az elképzelésről, de konkrétumokat még ők sem tudnak.

– Nagy lehetőség és nagy felelősség is egy ilyen kérdésben dönteni. Ezért egyelőre még csak annyit tudok mondani, meg fogjuk nézni a lehetőségeinket. A járás kétségtelenül gazdagodna egy állami fenntartású gimnáziummal, de ez a döntés még nem ma, vagy holnap fog megszületni.

– Bánhegyi Gábor –

 

Maradnak

Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KLIK) fenntartásában maradó köznevelési intézmények
Bőcsi Általános Iskola és Szakiskola, Alapfokú Művészeti Iskola
Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola
Miskolci Bartók Béla Zeneművészeti Szakközépiskola
Laki Körzeti Általános Iskola és Szakiskola
Encsi Váci Mihály Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Kossuth Lajos Gimnázium és Szakképző Iskola
Ózdi József Attila Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Tiszaújvárosi Eötvös József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium
Megosztásra kerülő többcélú köznevelési intézményekTokaji Ferenc Gimnázium, SzakközépiskolaNemzetgazdasági Minisztérium (NGM) fenntartásába kerülő feladatellátási helyekTokaji Ferenc Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégium