Legyen-e téli ebéd?

Akt.:
Legyen-e téli ebéd?
Miskolc – Szükség van az ingyen étkezésre vagy sem? Megoszlanak a vélemények.

A Miskolcon élő Mézesné Szi­lágyi Zsuzsa örülne annak, ha gyermekei a téli szünetben is kapnának ingyen ebédet. Zsuzsa ápolásin van az egyik gyermekével, férje pedig ősszel közfoglalkoztatott volt, de most nem dolgozik. Úgyhogy nekik nagy segítség lenne a tanítási szünetekben az ingyenes ebéd. Mint mondta, a gyerekek már elég nagyok hozzá, hogy egyedül elmenjenek az iskolába ebédelni.

– Bár meg tudom oldani a család étkezését és a gyerekek szeretik a főztömet, de állandóan éhesek. Mint a kis madárfiókákat az anyjuk, úgy etetem őket. Csak kenyérből napi 2 kiló fogy el nálunk. A gyerekek szívesen megeszik az iskolai menzát is, pedig hallani, hogy sok gyereknek nem ízlik az újfajta menü – sorolja Zsuzsa. Hozzáteszi: jó lenne, ha a téli szünetben valamilyen ingyenes foglalkozáson is részt vehetnének a gyerekek, mert a városban a legtöbb, karácsonyra ráhangoló foglalkozás fizetős. Ezekre pedig a szegény családok gyerekei nem tudnak bejutni.

Még nem kötelező

Az idei téli szünetben még nem kötelező az önkormányzatoknak biztosítani az ingyenes ebédet a rászoruló gyerekek számára, de amelyik önkormányzat ezt meg akarja tenni, a támogatást már megigényelhette a szociális államtitkárságtól.

Megyénkbeli kistelepülések polgármesterei jelezték lapunknak, hogy az ingyenes étkeztetéssel azért nincs minden rendben. Egyrészt azért, mert tapasztalataik szerint, ha a gyerekek hazaviszik az ebédet, akkor egyáltalán nem biztos, hogy ők eszik meg. Sok községnek ugyan van saját konyhája és iskolai étterme, de ha a gyerekek ott eszik meg a vakáció alatt az ebédet, akkor felügyeletet kell biztosítani az étkezés ideje alatt.

Az állami iskolák fenntartója azonban már nem az önkormányzat, hanem a Klik, így a polgármester nem kérheti meg a pedagógusokat, hogy vállaljanak ügyeletet ebéd­időben. A közfoglalkoztatottakra pedig nem lehet gyerekek felügyeletét bízni.

Az egyik polgármester hozzátette azt is, ma azokon a településeken, ahol megfelelően működnek a közmunkaprogramok, ott csak elvétve beszélhetünk gyermekéhezésről. Vannak azonban olyan szülők, akik a közmunkaprogram adta lehetőségeket sem akarják kihasználni, vagy elmennek ugyan dolgozni, de a pénzüket nem tudják beosztani.

Ezekben a családokban előfordulhat, hogy a gyerekek nem jutnak megfelelő táplálékhoz az iskolai szünetekben. Hozzátette: nem helyes, ha a szülők azt érzik, nekik nincs felelősségük a gyermekeik gondozásával kapcsolatban.

Szükség lenne rá

Érdeklődtünk a miskolci Nyitott Ajtó Baptista Általános Iskola, Óvoda és Szakképző Iskolában is, mivel ez az intézmény főleg hátrányos helyzetű gyermekeket nevel.

Molnárné Kertész Ildikó igazgató lapunknak elmondta: Miskolcon nyáron sincs megoldva a gyerekek ingyenes étkezése. Nagy szükség lenne pedig rá, mert sok gyerek nagyon rossz körülmények között él. Télen a fűtéssel is gondok vannak otthon, a házak lepukkantak, feltételezhetően elegendő táplálékhoz sem jutnak a gyerekek. Az viszont gondot jelentene, ha az iskolában kellene megszervezni az ebédeltetést. Hiszen akkor fűteni kellene az épületet a téli szünet alatt is, és pedagógust berendelni, hogy felügyeljen a gyerekekre.

Hegyi Erika


Kötelező lesz

A téli étkeztetéssel kapcsolatban a miskolci önkormányzattól azt a választ kaptuk, hogy nem kaptak értesítést az államkincstártól ilyen lehetőségről. A Miskolci Egyesített Szociális, Egészségügyi és Gyermekjóléti Intézmény adományokat gyűjtött, amelyet a rászorulóknak osztanak ki, szolgáltatási központonként egyenlő arányban. Szerveztek egy cipősdoboz akciót is.