Friss hírek

2011.02.02. 09:41

Májusban tárgyalnak az ausztrál belügyminiszter fellebbezési kérelméről a Zentai-ügyben

<p>Májusra tűzték ki a meghallgatást a Zentai-ügy újabb fellebbezésében - írta szerdán a The West Australian, amely szerint a kétnapos meghallgatáson az ausztrál kormány illetékesei érvelhetnek majd amellett, hogy miért ellenzik a Zentai Károly kiadatását megtiltó határozatot. A 89 éves magyar származású férfi ügyében január elején nyújtott be fellebbezést az ausztrál belügyminiszter, aki így tiltakozott a náci háborús bűnnel vádolt férfi kiadatását tiltó bírósági döntés ellen.</p>

Zentai Károly ellen 2005-ben adott ki letartóztatási parancsot egy magyar bíróság, és ezután kérték a kiadatását Ausztráliától. A férfi 2009-ben két hónapot töltött börtönben, majd óvadék ellenében szabadlábra helyezték. Brendan O Connor ausztrál belügyminiszter azonban engedélyezte kiadatását, de Zentai fellebbezett, és egy szövetségi bíróság végül tavaly júliusban úgy döntött, hogy nem adható ki és semmisnek nyilvánította a kiadatásáról szóló belügyminiszteri határozatot. A miniszter ezen döntés ellen nyújtott be fellebbezést, amelyről májusban tárgyal az ausztrál szövetségi bíróság.

Zentait azzal gyanúsítják, hogy 1944-ben Budapesten részt vett egy 18 éves zsidó fiatal meggyilkolásában, aki nem viselte a sárga csillagot. Az ügyet 2004-ben a náci háborús bűnösökre vadászó Simon Wiesenthal Központ hozta nyilvánosságra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!