Legkorábban 2020-ban lehet újabb blokk a paksi atomerőműben

Változóban van az atomenergia megítélése az Európai Unióban, valóságos erőműépítési boom van az egész világon, és Magyarország sem nélkülözheti az energiatermelésnek ezt a formáját – hangzott el a Magyar Atomfórum Egyesület pénteki szemináriuma után tartott sajtótájékoztatón. Magyarország akár már jövőre dönthet arról, hogy új blokkot épít Pakson, ami legkorábban 2020-ban állhat be a termelésbe.

Az Országgyűlés áprilisban kötelezte a kormányt arra, hogy mérje fel egy új atomerőmű blokk létesítésének lehetőségét, tavasszal előzetes eredmények már lehetnek, s akár 2009-ben megszülethet a döntés – mondta Podolák György, a parlament gazdasági bizottságának elnöke. A politikus hozzátette: az új blokk Pakson fog megépülni, mert itt minden feltétel megvan hozzá.

Az új 1000 megawatt kapacitású blokk mai áron három és fél milliárd euróba (körülbelül 850 milliárd forintba) kerül, a kivitelezés ideje optimális esetben 12 év – válaszolta a Független Hírügynökség kérdésére Kovács József, a Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója. Az elképzelések szerint nem költségvetési pénzből, hanem vállalkozási alapon épülne az új blokk.

Herczog Edit európai parlamenti képviselő elmondta, hogy átértékelődőben van az Európai Unióban az atomenergetikával kapcsolatos álláspont, egyre több ország dönt úgy, hogy nem nélkülözheti ezt a forrást, s az egész világon erőműépítési boom tapasztalható. Magyarország sem mondhat le az atomerőmenergiáról, mert a megújuló energia részaránya nem lesz nagyobb 20 százaléknál, a széndioxid-kibocsátás 20 százalékos mérséklésében pedig várhatóan hazánk számára is rendkívül hátrányos referenciaévet fog meghatározni az Unió. Mi 1990-et szerettük volna, de alighanem a 2005-ös, sokkal magasabb emissziót kell csökkenteni. Ez olyan zsákutcába viszi az új tagállamokat, amelyből csak az atomenergia a kiút – mondta Katona Tamás, a Magyar Atomfórum Egyesület elnöke.

Kovács József elmondta, hogy már most is működik olyan új atomerőmű, amelynek elhasznált fűtőelemeit képesek visszanyerni és újrahasznosítani, és előrehaladott állapotban vannak azok a kísérletek, amelyek eredményeképpen a kiégett izotópok felezési – és ezzel tárolási – ideje a jelenleginek töredékére rövidíthető.

A paksi erőmű vezetője azt is bejelentette, hogy valószínűleg novemberben benyújtják az erőmű üzemidejének meghosszabbításához szükséges engedélykérelmet, és 2009-től az utolsó két blokk teljesítménynövelését is befejezik.Sporthírek