Légitársaságok feketelistája

Brüsszel – Az Európai Bizottság (EB) hétfőn módosította az Európai Unióban betiltott légitársaságok listáját. Most első ízben vettek le a listáról olyan légi fuvarozót, amely bevezette a a megfelelő biztonsági intézkedéseket.

Az EB újabb társaságokat is felvett a tiltólistára, míg Szófia és Moszkva magától döntött 14 hazai cég korlátozásáról.

“Most első ízben két légi fuvarozót is levettünk a feketelistáról, miután egyértelmű lépéseket tettek a hibák kiküszöbölésére. Ez jelzi, hogy listánk nem csupán alapvető védelmet nyújt a nem biztonságos működés ellen, de erőteljesen és hatékonyan ösztönzi is a nemzetközi biztonsági normáktól eltérő vállalatokat a hibák kiküszöbölésére” – mondta Jacques Barrot, az EB közlekedésért felelős tagja.

Két önálló légitársaságot – Phuket Air (Thaiföld) és DAS Air Cargo / Dairo Air Services (Uganda/Kenya) – levettek a közösségi listáról. A légitársaságok bizonyították, hogy pótolták azokat a súlyos biztonsági hiányosságokat, amelyek korábban kitiltásukhoz vezettek. 49 légi fuvarozó cég neve pedig azért került le a listáról, mert megszűntek.

A Pakistan International Airlines (PIA) korlátozott működést folytathat, azaz a Közösség területén kizárólag Boeing 777 repülőgépével szolgáltathat. Az Air West (Szudán) működésére vonatkozó korlátozást teljes körű tiltássá terjesztették ki, mivel még azon az egy repülőgépen is további hiányosságokat találtak, amelynek működését korábban engedélyezték a közösség területén.

A Bizottság tudomásul vette Bulgária azon döntését, hogy öt bolgár légi fuvarozónak (Air Sofia, Bright Aviation Services, Heli Air Services, Skorpion Air és Vega Airlines) megtiltja a más EU tagállamokba, valamint Írországba, Norvégiába és Svájcba irányuló szolgáltatásait.

A döntés ideiglenes, hatálya pedig a megfelelő javító intézkedésektől függ, amelyeket a következő hetek folyamán a Bizottság és a bolgár hatóságok közösen vizsgálnak felül.

A Brüsszellel folytatott konzultációt követően Oroszország 2007. február 12-én kilenc nemzeti légi fuvarozó – az Aero Rent, a Tatarstan, az Atlant Soyuz, az Aviakon Zitotrans, a Centre Avia, a Gazpromavia, a Lukoil, a Russian Sky és az Utair – számára megtiltotta a Közösség területére irányuló egyedi és charterjáratok működtetését. Kivételes körülmények között és szigorú vizsgálatok alapján azonban egyes járatok közlekedése engedélyezhető.

Kapcsolódó anyagok:

  • Mégiscsak indulnak kedden és szerdán a British Airways magyarországi járatai
  • Aláírták a Malév privatizációs szerződését
  • Új járatok Németországból a Balatonra