Légitámadás miatt pánik a krikett-vb alatt Sri Lankán

Pánik tört ki Sri Lanka fővárosában, Colombóban vasárnap hajnalban a Tamil Tigrisek elnevezésű kormányellenes gerillák légitámadása nyomán.

A partizánok könnyűrepülőgépes támadása éppen a krikett világbajnokság döntője idején történt. Colombóban nagy tömegek nézték a nemzeti válogatott és Ausztrália meccsét sportklubokban, parkokban, szállodákban, szórakozóhelyeken óriás kivetítőkön. Amikor a hatóságok tudomást szereztek a gerillák közeledő repülőgépéről, sötétbe borították a fővárost. A tamil tigrisek repülőgépe két bombatámadást hajtott végre, egyidejűleg a sötét főváros egén tűzijátékot rendezett a kormányhadsereg légvédelme.

Az emberek fejvesztve menekültek a fülsiketítő ágyúdörgésben. A nyugalomra való felszólítás eredménytelen maradt.

A Tamil Tigrisek – mint utóbb bejelentették – a főváros két olajtárolóját támadták, amelyek a kormányhadsereg légierejét szolgálják ki. A Tamil Tigrisek szerint a bombázás megtorlás volt azért, mert előző éjjel a kormány légiereje bombázta a felkelők területét.

Magán a Barbados szigetén megtartott krikett világbajnoki döntőn is elég nagy volt a fejetlenség. Eső miatt kétszer is szünetet rendeltek el, az ausztrálok már azt hitték, hogy a mérkőzés le van fújva, amikor a Sri Lanka-iak még folytathatták – igaz tökéletes sötétben, mert nem volt a pályán világítás.

Feltételezések szerint a Tamil Tigriseknek 5 darab cseh gyártmányú Zlin-143 könnyű repülőgépük van, amelyet szétszerelve csempésztek be az országba.

A Tigrisek azért harcolnak, hogy a Sri Lanka-i tamil nemzeti kisebbség független államot alkothasson. A küzdelemnek 60 ezer halálos áldozata volt eddig.