Légimentés: mégis leszállóágban?

Nincs pénz mentőhelikopterre – írja a Magyar Nemzet. Az egészségügyi tárca egy évvel elhalasztaná az ország szinte teljes lefedéséhez szükséges újabb két mentőhelikopter átvételét. A pénzhiány megyénket is érintheti. Felszállóágban a légimentés [.pdf – 59KB]

A minisztérium részben pénzhiánnyal, részben a jelenlegi légijármûvek alacsony kihasználtságával indokolja döntését. A két osztrák helikopter bérlése és üzemben tartása évente 200 millió forintba kerülne, a halasztással ennyit spórolhat meg az állam. Az ország teljes területének eléréséhez 7 helikopterre van szükség. Jelenleg 6 üzemel, ám az egyiket a nyáron ki kell vonni a forgalomból. A helikopterek bérlésén kívül két új légikikötõt is építeni kellene, valamint fel kellene újítani budaörsi és a miskolci bázist – olvashattuk az országos napilapban tegnap. Az viszont már az Észak-Magyarország tudta meg, hogy az Országos Mentõszolgálat Légimenõ Kht. ügyvezetõ igazgatója, dr. Túri Péter is csak az újságból értesült minderrõl.

Újságból tudja

Mi az eredeti ütemtervnek megfelelõen készülõdünk a gépek átvételére. A szerzõdésben az osztrák partnerrel kötelezettséget vállaltunka egymás informálására, ám mind ez ideig csak arról tájékoztatott, hogy tárgyalásra hívta a minisztérium, annak tartalmáról nem tudunk. Az újsághíren kívül nincs információm arról, hogy módosítanák a szerzõdést – mondta dr. Túri Péter.
A tavaly május óta Miskolcra telepített osztrák gép sorsa ugyan nincs veszélyben az újabb hírek szerint, azonban a miskolci bázisra történt utalás.

Egy légtérben

Miskolcon indokolt az önálló bázis létrehozása. Nemcsak azért, mert a több mint 1,2 milliárd forint értéket képviselõ gép is “megérdemli” a fûtött hangárt, de sokáig nem tartható az a helyzet, hogy az értékes orvostechnikai felszerelés, a veszélyes hulladék, a kerozin, valamint a pilóta, az orvos, az ápoló, a szerelõk ugyanazon 10 négyzetméteres helyiségen kénytelenek osztozni. Csak a feladat súlyára való tekintettel adja meg a jelenlegi körülmények között az engedélyt a légügyi hatóság és az ÁNTSZ. Az Állami Autópálya Konzorcium már rendelkezésünkre bocsátotta a területet Felsõzsolca térségében, s már az építési engedélyezésnél tartunk. Semmilyen hivatalos értesítést nem kaptunk arról, hogy e folyamatot pénz hiányában le kellene állítanunk. A bázis létesítése része a kormány által elfogadott középtávú fejlesztési koncepciónak – fejtette ki az igazgató.

Hatékonyabban

Nem igaz, hogy alacsony volna a kihasználtság – cáfolta a minisztériumnak tulajdonított megállapíztást dr. Túri Péter. – Sõt, az osztrák partner lenyûgözte, milyen hatékonnyá tettüka gépek alkalmazását. Amit azzal értünk el, hogy megfordítva a korábbi viszonyszámot, 30:70-re módosult a feladatokon belül a mentési esetek és a szállítások aránya. Vagyis elsõsorban valóban mentési feladatokat látnak el a mentõhelikopterek.

SzK