Legfelsőbb Bíróság: nem volt jogszerű az egri kórház főigazgatójának menesztése

A Legfelsőbb Bíróság is megerősítette, hogy annak idején jogellenesen vonták vissza az egri Markhot Ferenc Kórház főigazgatójának megbízását. Kovács József erről kedden tájékoztatta a Független Hírügynökséget. A volt főigazgatót még 2005 nyarán menesztette a Heves megyei önkormányzat. Kovács József szerint az eljárás törvénytelen, az ellene felhozott indokok pedig valótlanok voltak, ezért munkaügyi bírósághoz fordult.

A volt főigazgatót még 2001. június elsejével nevezték ki az egri Markhot Ferenc Kórház élére, a leváltása után azonban nem ajánlottak fel számára a törvényekben előírt állást, hanem beosztották az urológiai osztályra.

A Munkaügyi Bíróság első fokú ítéletében jogellenesnek minősítette a Heves Megyei Közgyűlés határozatát; a bíróság szerint a főigazgató felmentésekor felhozott indokok nem voltak valósak, és a bizalomvesztés sem volt indokolt.

A Heves Megyei Önkormányzat fellebbezést nyújtott be a döntés ellen. A Heves Megyei Bíróság a másodfokú határozatában el is utasította Kovács József keresetét, aki emiatt a Legfelsőbb Bírósághoz fordult jogorvoslatért.

A Magyar Köztársaság Legfelsőbb Bírósága az első fokú ítéletet erősítette meg, amellyel jogerőre emelkedett, hogy a Heves Megyei Közgyűlés jogellenesen vonta vissza a főigazgató megbízását – közölte Kovács József.