Legfelsőbb Bíróság: 1 millió forint kártérítést kap az indokolatlanul megbilincselt tüntető

Egymillió forint kártérítést kap a rendőrségtől az a tüntető, akit 2006. október 23-án indokolatlanul fogtak el Budapesten. Erről döntött felülvizsgálati eljárás után a Legfelsőbb Bíróság szerdán.

A Fővárosi Bíróság 2008 januárjában első fokon félmillió forint kártérítést ítélt meg Kollár Tibor rokkantnyugdíjas bányásznak, amiért őt 2006. október 23-án az Alkotmány utca és a Bajcsy-Zsilinszky út sarkán tonfával fejbe ütötték, megbilincselték, majd két napig fogva tartották. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú jogerős döntésében a nem vagyoni kártérítés összegét 1 millió forintra emelte fel és kimondta, hogy a hatóságok megsértették Kollár Tibor személyes szabadsághoz és emberi méltósághoz fűződő jogait. A bíróság egyben elrendelte, hogy a két alperes, a BRFK és a Készenléti Rendőrség magánlevélben “fejezze ki sajnálkozását” és ezt a levelet a károsult nyilvánosságra is hozhatja. A jogerős ítélet ellen a BRFK felülvizsgálati kérelmet nyújtott be és azzal érvelt, hogy a bíróság jogerősen megszüntette ugyan a szabálysértési eljárást Kollár Tibor ellen, de a rendőrség gyanúja megalapozott volt, és így nem illeti meg a férfit kártérítés. A BRFK jogi képviselője azzal! is érvelt, hogy a 2006. október 23-i felfordulásban a rendőrség nem vizsgálhatta személyenként mindenki egyéni magatartását intézkedés közben.

A Legfelsőbb Bíróság ítélete szerint a BRFK felülvizsgálati kérelme megalapozatlan volt, ezért a Fővárosi Ítélőtábla jogerős ítéletét hatályában fenntartotta, így Kollár Tibort megilleti az 1 millió forintos kártérítés.

Gaudi-Nagy Tamás, Kollár Tibor jogi képviselője a Független Hírügynökségnek az ítélethirdetés után azt mondta, a Legfelsőbb Bíróság döntése jelentős fordulópont a 2006 őszén történtek megítélésében. Emlékeztetett arra, hogy több százan szenvedhettek jogsértést 2006. október 23-án és hozzátette, jelenleg harmincnál is több ilyen ügy van folyamatban és tudomása szerint már öt jogerős, a rendőrséget elmarasztaló ítélet is született.