Legeredményesebb évét zárta a Takarékbank 2006-ban

Őrzi helyét a hazai bankpiacon a takarékszövetkezetek hálózata, az ennek tulajdonában álló Takarákbank Zrt. pedig fennállása legeredményesebb évét zárta 2006-ban – jelentették be a társaság vezetői szerdán Budapesten.

Magyarország legkiterjedtebb pénzintézeti hálózata a 143 takarékszövetkezet által fenntartott 1650 fiókot üzemeltető Takarékszövetkezeti Integráció, amely mérlegfőösszege alapján a 6-ik legnagyobb bankcsoport Magyarországon, ám a lakossági betét,- és hitelállományban, a lakossági folyószámlák mennyiségében, a bankjegykiadó automaták számában, a számlát vezettető önkormányzatok és vállalkozások számában változatlanul a második helyen áll. (Az első a legtöbb mutatóban az OTP.)

Az integráció központi bankja, a Takarékbank Zrt. önálló pénzintézetként is működik, de egy sor központi feladatot lát el a takarékszövetkezetek számára. A társaság eddigi legjobb évét zárta tavaly, bár adózás utáni eredményének 18,5 százalékos növekedése elmarad a kereskedelmi bankokétól.

A takarékszövetkezetekre ugyanakkor az általában igen kicsi sajáttőke-állomány a jellemző: a 143 vállalkozás felénél ez nem haladja meg az 500 millió forintot. Ez részben az összeolvadásokat gyorsítja, ami megmutatkozik abban, hogy az integráció 1993-as kezdetekor még 268 takarékszövetkezet volt; 2006-ban hat fúzió történt, idén várhatóan ugyanennyi egymásbaolvadás lesz. A Független Hírügynökség kérdésére Csicsáky Péter, a Takarékbank elnöke elmondta, hogy a takarékszövetkezeti integráció összességében nem szenved tőkehiányban, csak nem képesek maradéktalanul kihasználni a rendelkezésükre álló pénzben rejlő lehetőségeket.Sporthírek