Legálisan szállították Németországba a volt náci őrt

A német alkotmánybíróság nem foglalkozik az ukrán származású John Demjanjuk ügyével, aki azt szerette volna elérni, hogy a bíróság mondja ki: illegálisan szállították az Egyesült Államokból Münchenbe. Ezt a bíróság szóvivője közölte szerdán. A május elején Németországba vitt 89 éves férfit, aki családja szerint súlyos beteg, azzal vádolják, hogy a II. világháború idején náci őrként részt vett 29 ezer zsidó meggyilkolásában.

A legfelsőbb szintű német bíróság nem foglalkozik Demjanjuk ügyével, mert úgy találták, hogy nincsen alapja annak a vádnak, hogy megsértették alapvető jogait – közölte az alkotmánybíróság szóvivője. Az ügyészség múlt héten, pénteken az orvosi vizsgálatok eredményeire hivatkozva közölte, hogy a férfi elég egészséges ahhoz, hogy bíróság elé állítsák. Fia szerint azonban alig 16 hónapja van hátra.

Az évtizedek óta tartó ügy legutóbb áprilisban került az újságok címlapjára. Egy ohiói szövetségi fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy John Demjanjukot megfelelő orvosi felügyelet és ellátás mellett, biztonságban szállíthatják át Németországba. Május elején végül az amerikai Legfelső Bíróság visszautasította Demjanjuk kérését, hogy állítsák le az eljárást.

Demjanjuk 1952-ben érkezett meg az Egyesült Államokba, ahonnan 1986-ban kiadták Izraelnek azzal a gyanúval, hogy ő volt a treblinkai koncentrációs tábor “Rettegett Ivánként” hírhedtté vált őre. Izraelben halálra ítélték, de az izraeli Legfelsőbb Bíróság 1993-ban hatályon kívül helyezte az ítéletet, mert úgy látta, hogy alapos kétely merült fel az eredeti eljárásban felhasznált bizonyítékokkal szemben. Ezután visszatérhetett az Egyesült Államokba, ahol 2002-ben megfosztották állampolgárságától arra hivatkozva, hogy 1952-ben elhallgatta, hogy náci táborok őre volt.