Lefújták az ausztriai vuvuzela koncertet

Nem engedélyezi az osztrák szövetség a dél-afrikai Konföderációs Kupán megismert vuvuzela trombiták használatát osztrák bajnoki mérkőzéseken. A testület pénteki döntése értelmében a légyzümmögésre emlékeztető hangot adó szerkezetek veszélyesek, mert be lehet dobni őket a pályára, másrészről a zúgó hangoktól agresszívakká válhatnak az ellenfél drukkerei.

Az osztrák bajnokság nyitányán az SC Magna Wiener Neustadt szurkolói tervezték azt, hogy vuvuzeláznak az Austria Kärnten elleni hazai bajnokin péntek este. 150 “hangszert” akartak kiosztani a fanatikusok között, ám a szövetség közbelépett, és nem engedélyezte az akciót.

A vuvuzelát a júniusi dél-afrikai Konföderációs Kupán ismerhette meg a nagyvilág. Körülbelül egy méter hosszú, vékony kürt, amellyel monoton, légy vagy inkább dongózümmögésre hasonlító hangot lehet kiadni. Eredetileg ónból készítették, majd a focimeccsek kedvéért piacra dobták a műanyag változatot is. Történelmi eredete vitatott, sokan állítják, hogy része az afrikai folklórnak, egyrészt kudu szarvából készített kürttel hívták egymást találkozóra az emberek, másrészt tartja magát az a hiedelem is, hogy nagy zajt csapva el lehet űzni az ellenséget, az egyik helyi felfogás szerint a nagy lárma meg tudja ölni a páviánt.

Dél-Afrikában ma már a mérkőzések egyik elengedhetetlen kelléke, a helyiek azt állítják, hogy az ellenfél “lefújása” mellett jó hangulatot is teremt. A Konföderációs Kupa alatt azonban sok európai televíziós csatorna panaszkodott, hogy a hang zavarja a közvetítést, a játékosok pedig azt sérelmezték, hogy elvonja figyelmüket a játékról.

A Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) később dönt, hogy engedi-e a jövő évi vébén a vuvuzela használatát.