Leesett az első hó – késések a vasútnál

A havazás miatt az ország több vasútvonalán is 10-25 perc közötti késésekre kell számítani -közölte szombaton reggel a Máv. A legjelentősebb, átlagosan 20-25 perces késés a Budapest-Hatvan­-Miskolc vonalon és a Budapest-Vácrátót-Vác vonalon tapasztalható.

Az előbbi vonalon azért, mert Gödöllő és Aszód között a felsővezetékre belógó faágak zárlatot okoznak az egyik vágányon, Isaszegen pedig a váltókat kell megtisztítani a hótól. A Budapest-Vácrátót-Vác vonalon, Veresegyházán áramellátási okok miatt a biztosítóberendezés nem működik.

Országosan azonban nagyobb fennakadást nem okoz az időjárás, a váltókat folyamatosan tisztítják a készenléti szolgálatban lévő vasutasok. Ennek ellenére a hóborította területeken váltóállítási problémák, műszaki hibák, felsővezetéki zárlatok előfordulhatnak, aminek következtében 10-15 perces késéssel közlekedhetnek egyes személyszállító vonatok.

A Máv emellett felhívja utasai figyelmét, hogy a havas időjárás következtében a peronok, valamint a vasúti járművek lépcsői síkosak lehetnek, ezért kérik, hogy a fel és leszállásnál fokozottan ügyeljenek.