Leesett az ágyról a vesekezeléskor

Miskolc – Nyomozás indult egy betegleesést követő haláleset ügyében – vizsgálják a halál okát. Két héttel a művese kezelés után meghalt egy idős férfibeteg a megyei kórhában.

Két héttel a művese kezelés után meghalt egy idős férfibeteg a megyei kórhában. Az eset önmagában nem közérdeklődésre számot tartó, mégis azért foglalkozunk az üggyel, mert feljelentést tettek a megyei rendőr-főkapitányságon annak tisztázására, hogy terhel-e felelősség valakit az ügyben.

A művese kezelés során ugyanis a páciens leesett az ágyról és megütötte magát. A feljelentő szerint ekkor szerezhetett olyan sérülést, ami később a halálához vezetett.

Nem a leeséstől

Dr. Ladányi Erzsébet, az FMC miskolci nefrológiai központ orvosigazgatója kissé meglepődött, amikor tudattuk vele érkezésünk okát. Azt hitte ugyanis, hogy azt tesszük közzé: néhány hónapos megszakítás után ismét van fekvőbeteg ellátás a központban. megígértük, ezt is leírjuk.

Most azonban egy halálesetet megelőző kezelésről kérünk információt. Mint megtudtuk, az ügyeleti naplóban rögzítették az “eseményt”. Valóban leesett az ágyról a beteg és megütötte mellkasát, és arcát, ezért a “szakma szabályai szerint” a kórház traumatológiai osztályára azonnal átvitték, ahol megvizsgálták, de eltérést nem találtak nála.

Úgy tudják, hogy a férfit másnap immár a megyei kórházba szállították, majd meg is műtötték, mert valamilyen agyérproblémája keletkezett. Ez azonban – a nefrológiai központ ismerete szerint – nincs semmilyen összefüggésben az ágyról történt leeséssel. Az idős férfi betegsége és állapota miatt következett be.

Nyomozás indult

A megyei kórház sajtóosztályát is megkérdeztük az üggyel kapcsolatban, ahol azt a választ kaptuk: a rendőrségi vizsgálat befejezéséig nem nyilatkoznak az esettel kapcsolatban. Előre nem kommentálják a történteket. Kompoltiné Jakab Ilona őrnagy, a B.-A.-Z. Megyei Rendőr-főkapitányság kommunikációs iroda vezetője megerősítette azonban, hogy fogalakozás körében gondatlanságból elkövetett halált okozó testi sértés miatt indult nyomozás ismeretlen elkövető ellen. Az igazságügyi szakértői vizsgálat eredménye után dönt majd a főkapitányság a nyomozás folytatásáról, vagy megszüntetéséről. Előbb ugyanis tudni kell, hogy volt, lehetett-e okozati összefüggés a leesés, az akkor keletkezett sérülés, és a halál között.

2007 március 1-én írtuk
Mint azt az FMC miskolci nefrológiai központjának orvosigazgatója, dr. Ladányi Erzsébet is hangsúlyozta beszédében: a nefrológiai fekvőbeteg-ellátás — amelyet az ágytörvény szerint a magántulajdonban lévő állomás keretein belül nem kíván a miniszter a továbbiakban finanszírozni —, nem azonos a művesekezeléssel (ez utóbbit nem érinti a fenyegető változás). Ugyanakkor a szakszerű, bizonyítottan színvonalas ellátással, amelyhez intézményükben minden adott, sok esetben sikerül a gépi vesekezelést megelőzni, illetve kezdetét kitolni. S minthogy sem a belgyógyászati társszakmák vezetői, sem pedig a szóba jöhető más megyei nefrológiai osztályok szakemberei nem tartják megoldhatónak, hogy az FMC fekvőbeteg-ellátó szerepét átvegyék , az FMC orvosai, szakdolgozói veszélyeztetve érzik betegeik életét.— Nem akarjuk, nem szeretnénk betegeinket ellátatlanul, cserbenhagyni — fogalmazott az orvosigazgató.

Kapcsolódók:

Kérdés persze: kinek sürgős? 
Miskolc – Átmeneti állapot: a miskolci FMC nefrológiai központ hó végéig még fogadja a sürgős eseteket. Három napja három hónap türelmet kért a minisztertől a miskolci és a megyei önkormányzat, valamint a megyei kórház vezetője és az FMC.

“Nem szabad elkótyavetyélni” 
Az előrejelzett miniszteri döntés értelmében kérdésessé vált a nefrológiai ellátás jövője megyénkben. A megyei kórház főigazgatójának más a véleménye a megoldásról, mint a ret-elnöknek. Megkérdeztük a regionális szakfőorvost is.
Megszűnik-e a megyében egy ellátás? 
A miniszteri döntés ismeretében kiderül: megszűnik-e a nefrológiai ellátás a megyében, a régióban. Ez persze nem érinti a dializálást.