Leesett a tetőről a férfi a munkája közben Kazincbarcikán

Munkavédelmi felszerelés (illusztráció)
Munkavédelmi felszerelés (illusztráció) - © Fotó: Dreamstime
Kazincbarcika, Miskolc – Mulasztásukkal maradandó fogyatékosságot okoztak a sértettnek a vezetők.

A Kazincbarcikai Járásbíróság előkészítő ülésen hirdetett ítéletet annak a két vádlottnak az ügyében, akik munkavédelmi szabályszegésükkel és mulasztásukkal balesetet okoztak munkavállalójuknak.

A megállapított tényállás szerint a vádlottak egy kazincbarcikai építési vállalkozásban dolgoztak, az egyik férfi ügyvezetőként, míg a másik műszaki vezetőként. A cég 2017. június 16-án egy kazincbarcikai családi ház tetőfelújítását végezte 5 munkavállalójával, köztük a sértettel. Az ácsmunkák elvégzése érdekében az épületet felállványozták, de azt védőkorláttal már nem látták el.

Leesett a tetőről

A baleset napján eső esett, így a házat fedő betoncserép csúszós lett, de a műszaki vezető utasítására a munkálatokat még aznap be kellett fejezni. A fejvédő sisakot és testhevedert nem viselő munkások közül azonban az egyik megcsúszott a vizes tetőn és zuhanni kezdett. Egy másik munkás ugyan elkapta a férfi kezét, de nem tudta megtartani, így az háttal a betonozott udvarra esett. A munkavédelmi szabályok alapján az ügyvezető feladata lett volna, hogy a szükséges munkavédelmi eszközöket beszerezze és átadja a munkások részére, míg a műszaki vezetőé a biztonságos munkavégzés feltételeinek biztosítása. A sértett 8 napon túl gyógyuló csigolyatöréseket szenvedett, mely okán maradandó fogyatékossága keletkezett. A sértett munkaképességét nem veszítette el.

Fogházbüntetés felfüggesztve

A vádlottak az előkészítő ülésen lemondtak a tárgyaláshoz való jogukról, és – a bíróság által is elfogadott – beismerő vallomást tettek, így a járásbíróság foglalkozás körében elkövetett veszélyeztetés miatt mondta ki bűnösnek a vádlottakat, melyért az ügyvezető I. rendű vádlottat 6 hónap, míg a műszaki vezető II. rendű vádlottat 1 év fogházbüntetésre ítélte. A szabadságvesztések végrehajtást az I. rendű vádlott vonatkozásában 1 év, míg a II. rendű vádlott vonatkozásában 1 év 6 hónap próbaidőre felfüggesztette. A bíróság a büntetés kiszabása során súlyosító körülményként értékelte, hogy a vádlottak mulasztása miatt más munkavállaló is közvetlen veszélynek volt kitéve.

A bíróság ítélete mindkét vádlott vonatkozásában jogerős.

ÉM