Leépítés: hivatalosan is bebukta a Microsoft a Nokiát

Satya Nadella
Satya Nadella - © fotó: gdgtarena.com
A vállalat határozottan hátralép az okostelefonok terén – az idén már másodszor.

A Microsoft összes munkatársának kiküldött vezérigazgatói levélben a 7800 alkalmazott elbocsátását bejelentő Satya Nadella világossá tette, hogy a leépítés óriási részben a vállalat telefonos részlegét érinti. Ez tulajdonképpen az a divízió, amit a Microsoft 2013-ban vásárolt meg: a Nokia mobilgyártó részlege – írja a hvg.hu.

A cég emellett azt is bejelentette, hogy 7,6 milliárd dolláros értékcsökkenési leírást hajt végre, ezzel pedig tulajdonképpen egy az egyben beismerik, hogy megbukott a terv, hiba volt 7,2 milliárd dollárért felvásárolni az akkor már erősen süllyedőben lévő Nokiát– írja az sg.hu.

Rájuk omlott az alagút

A Microsoft és a Nokia 2011-ben jelentették be a stratégiai partneri kapcsolatot, de akkor még csak arról volt szó, hogy a saját Symbian operációs rendszere helyett Windows Phone-ra esküszik fel a Nokia. Mire a redmondi vállalat 2013-ban a felvásárlás mellett döntött, már hosszú évek óta kérdéses volt, hogy milyen hosszú alagútban van a Nokia, és kiérnek-e azelőtt, hogy beomlana.

A Microsoft nem teljesen zárja be a Windows Phone-os boltot. A „Windows-rajongóknak” ezután is kiadnak majd csúcsmobilokat, de az eddiginél jóval kevesebb modell lesz.

Ezentúl az üzleti felhasználókra és az olcsó telefonok szegmensére fókuszálnak majd. Ha azonban ehhez hozzávesszük, hogy a vállalat egy nem régi lépésével lényegében beismerte, hogy a platform sikeréhez elengedhetetlen alkalmazások fejlesztőit a Windows Phone bevezetése után négy és fél évvel sem érdekli a rendszer… Nos, akkor legalábbis nehezen jön a szánkra, hogy a Windows Phone él és élni fog.

ÉKN