Lecsófesztivál: Hagyma, paprika, paradicsom, no és a fortélyok

Illusztráció
Illusztráció
Miskolc – Agorázóink ötletére és szervezésében lecsófesztivál lesz a hétvégén Perecesen.

Te hogyan csinálod? Még hetekig ez lesz a téma nálunk a lecsó kapcsán. Nem csak azért, mert most kezdődik a szezonja, hanem mert hamarosan lecsófesztivál lesz Miskolcon. (Amire az Észak is nagy erőkkel készül!) Büszkélkedhetünk, mert nagyon is van részünk benne, a fesztivál szervezői ugyanis lapunk internetes levelező fórumának tagjaiból verbuválódtak.

Először azt hittük, baráti főzőcske lesz a rendezvény csupán, de kiderült, legkevesebb 18 csapat méri majd össze erejét Perecesen a Vilma forrás közelében. Kanyog Miklós, a szervező triumvirátus egyik tagja mi másra invitált volna bennünket a napokban, mint lecsóra? Miközben ő főzött, mi tébláboltunk körülötte, jót beszélgettünk magáról a fesztiválról (is), majd megettük a lecsót. Elárulhatjuk, Miklós is komoly ellenfelünk lesz a jövő hét végi (Pünkösd vasárnapi) versenyen, olyannyira jól sikerült az étel.

Ki így, ki úgy…

Amikor megérkeztünk, már párolódott a hagyma, addigra már darabokra vágta a paprikát, a paradicsomot.
– Ez most gyors lecsó lesz, ha időnk lenne, császárszalonnát is sütöttem volna alá – mondta. Fotós kollégánkkal hamar meg is találták a közös témát, megbeszélték, ki hogyan készíti. Miklós egyszerre teszi bele az egyformára (kicsire) vágott paprikát és paradicsomot, és sokáig párolja. Ádám Jani szalonnát süt alá, azt kiszedi, és a szalonnazsírban süti a hagymát, arra kerül a paradicsom, és csak jóval később kerül bele, és rövid ideig párolódik a paprika, mert úgy szereti, ha roppanós marad. Miklós épp ellenkezőleg, szerinte az az igazi, ha puhák benne a zöldégek. Persze, össze azért nem verekedtek, meg hát egyet is értettek abban, hogy tojással együtt különösen finom a lecsó.

Adta magát az ötlet

Miklós mesélte, a lecsófesztivál ötlete Kovács István agorázónk, és önmaga fejéből pattant ki. Valaki valami egész más ügy kapcsán emlegette a lecsót a fórumon, amire élénk levelezés kezdődött a témában. Pap Gyula újságíró kollégánk erre úgy reagált, ez az a téma, ami legjobban megmozgatta a levelezőket. Ezután már adta magát, hogy fesztivált kell szervezni…

Közben párolódtak a hozzávalók a lábasban. Miklós megkavarta, és elárulta, mindig ekkora adagot csinál: egy kiló hagyma, ugyannyi paprika és 60 deka paradicsomot használ fel. Nyaranta kéthetente főznek lecsót a párjával, két alkalomra elég ez a mennyiség, másodszorra tojással eszik. Most, hogy kimaradt a császsárszalonna, roppanós füstölt virslit karikázott még bele.

Miért épp Pereces?

S hogy miért Perecesen lesz a fesztivál? Miklós már régóta gondolja, valamit tenni kellene a városrész népszerűsítéséért, annyira mostohagyereke Miskolcnak. így aztán programok sorozatát szervezték jövő vasárnapra. A fesztivál helyszínétől ugyanis egy perc séta a szabadtéri színpad, ott lesz a megnyitó és a záróprogram.
Miklós kis ketchupot is tett a lecsóba, közben szabakozott, mert ezt teszi, de nem találta elég édesnek. Nyáron nem kell, mert már levesebb a paradicsom, mondta, de most még muszáj javítani rajta. Elárulta még, hogy számára a lecsó sült csirkecomb, és sült krumpli mellé az igazi.
Ezután még annyi maradt, hogy megkóstoljuk. Igazán finom volt…

Bográcsban verhetetlen

Miklós megjegyezte, Perecesen császárszalonnával készíti majd, de kerül még bele valami, hogy mi, az titok. Elárulta, bográcsban-főzésben verhetetlen, hiszen a seregben is mindig ő főzött a nagygulyásban a nagyobb rendezvényeken. A frissensültek elkészítését vállalja otthon gyakran magára (a lényeg, hogy gyorsan kész legyen), a sertésflekkent,  a mustáros oldalast, és sok-sok fokhagymával a fokhagymás húst.

Egyik specialitása a mustáros tarja

Előző nap megveszi a tarját, bemustározza, befóliázza, hagyja egy napig állni a hűtőben. Másnap cikkes fokhagymás olajban kisüti. Több fűszer nincs is rajta, legfeljebb egy pici bors.
Az említett sült csirkecombot úgy készíti, hogy a befokhagymázott, majorannázott combokat babérlevéllel, borssal süti meg, amikor majdnem megsült, mustármagot tesz hozzá. Ez utóbbi nagyon jó ízt ad neki. Ha lecsóhoz készíti, akkor kihagyja a majorannát. -„Kovászos uborkával az igazi”.

Tejfölös lecsó is készül a fesztiválra, kíváncsiak ízleni fog-e

Ha egy férfi főz, akkor kedvvel csinálja, mondja a perecesi Kovács István, a lecsófesztivál egyik szervezője, ilyenkor aperitiffel kezdődik a főzés. Perecesi baráti társasággal indul a versenyen, köztük többen leveleznek az Agorán. Ő maga is nagy lecsófőző, tojással szereti a legjobban.

– Kicsi szalonnából füstölt alapot készítek – árulja el, ő hogyan csinálja. A hagymát karikára vágja, és egy cikk fokhagymát is tesz bele, mindezt megdinszteli a szalonnazsírban. A paradicsomot nem szereti annyira, így annak lehúzza a héját, a zöldséget pedig karikára vágja. A paprikát hosszában vágja el, azt szereti, ha nagyobb darabokban kerülnek az ételbe. Arányaira nézve sok-sok hagyma kerül az ő lecsójába, a paprika és a paradicsom feleannyi.

Zöld, sárga, piros

– Mivel itt a zöldhagymaszezon is, én azt teszek bele, mégpedig a zöldjével együtt. Így színesebb is lesz a végeredmény: sárga, piros, zöld – jegyzi meg. A megdinsztelt hagymánál tartottunk… Sóval, pici borssal fűszerezi, utána teszi bele – egyszerre – a paprikát és a paradicsomot, puhára párolja. Az elkészült ételt kétfelé veszi, az egyik felére tojásokat üt, a másikra nem, mindenki másképp szereti.
– Ki fognak nevetni, kovászos uborkával szeretem a lecsót nagyon – árulja el, de mi nem tesszük, nagyon is megértjük. Ám, hozzáfűzi még, ő gyakram mustárt is ken a kenyérre, amivel a lecsót eszi.
Megjegyzi, néha tesz a lecsóba füstölt kolbászt is, de szerinte ritka az olyan jó kolbász, mint amiket régen lehetett kapni, úgyhogy ezt gyakran el is hagyja. Megsúgja viszont, hogy Perecesen barátai tejfölös lecsót is készítenek, kiváncsi rá, lesz-e sikere…

Néha gomba is kerül a lecsóba, de nem mindenki szereti

Hogy mivel fogja díszíteni a lecsót Mészáros János Tibor a versenyen, nem árulta el, csak annyit, hogy a díszítésre is gondolt. (A családdal, és a szomszéddal indul a megmérettetésen a fesztivál harmadik szervezője.)
– Először a bevagdosott füstölt szalonnát sütöm meg, majd kiveszem a zsirjából, és félreteszem, meséli lépésről lépésre, hogyan készül az ő kedvence. – Utána a lecsó– és a füstöltkolbászt vagdosom bele a zsírba, hagyom, hogy megpiruljon. Ezt is kiszedem, a zsírba ezek után a zöldségek kerülnek.
Tibor a paprikát és a hagymát egyszerre teszi bele, ha megereszkedett, rakja bele a lehéjazott, apróra vágott paradicsomot.
– A hagymát, és a paprikát is vékony csíkokra vágom, majd kisebb darabokra: nem szeretem, ha hosszú szálas – mondta. Sózza, egy kis színező anyag, pirospaprika is kerül bele. Ha minden megpuhult, visszateszi a szalonnát és a kolbászokat, és már kész is az étel. Lecsójába tojást is szokott tenni, sőt, néha gombát is, de ezt a család nem nagyon szereti. Ami biztos, hogy nem kerül bele, az a víz. Elég levet engednek a zöldségek.

ÉM-HM








hirdet�s