Lecsaptak a bahreini tüntetőkre – két halott, ötven sebesült

Két ember meghalt és legalább ötvenen megsebesültek, amikor a bahreini rendfenntartó erők rátámadtak a főváros központjában tüntető tömegre – közölték szemtanúk az AFP francia hírügynökséggel. Szerdán több ezer ember demonstrált a főváros központi terén, “igazi alkotmányos monarchiát” követelve.

Csütörtök reggelre azonban már csak pár ember volt a téren, őket is rendőrök kérdezgették.

A bahreini biztonsági erők csütörtök hajnalban kezdték meg a fellépést a téren éjszakázó tüntetők ellen. A rendőrök könnygázgránátokkal és gumilövedékekkel támadtak a demonstrálókra – közölték szemtanúk az AFP-vel. Egy a téren lakó svájci üzletember a BBC brit közszolgálati adónak azt állította, a rendőrségnek alig fél órára volt szüksége arra, hogy teljesen az irányítása alá vonja a teret, amely reggelre már szinte teljesen üres volt.

Szemtanúk állítása szerint két ember halt meg, egy 22 és egy 52 éves férfi. Azt azonban nem közölték, hogy pontosan milyen körülmények között vesztették életüket. A tüntetők elleni fellépés közben legalább ötven ember sebesült meg, közülük tízen súlyos állapotban vannak – közölte az ország fő síita ellenzéki pártjának szóvivője az AFP-vel.

A Manama központjában található Gyöngy téren kedd óta több ezer ember tüntetett, miután a rendőrség megölt két kormányellenes síita tüntetőt. A demonstrálók “igazi alkotmányos monarchia” bevezetését követelik, valamint a negyven éve hivatalban lévő kormányfő távozását. Az ország uralkodója kedden sajnálatát fejezte ki a halálesetek miatt és ígéretet tett a 2002-ben elkezdett reformok folytatására.
– Független Hírügynöskég –