Lebontották, mégis van kordon a Kossuth téren

A rendőrség elbontotta a Parlament körüli kettős kordont. A munkálatokat hétfőn hajnali 1 óra után kezdték el a Balassi Bálint utca felől – jelentette a Független Hírügynökség helyszíni tudósítója. A vaskerítés egy részét teherautókra rakták és elszállították, a többit felhasználva a korábbinál közelebb a Parlamenthez egy másik, egysoros vaskerítést húztak az épület köré.

A kora reggeli állapot szerint a kettős kordon lebontása után megközelíthető lett az Országház előtti parkoló, valamint az a terület sincs már elzárva, ahol tavaly szeptemberben a demonstrálók sátortábort építettek.

Az éjszakai órákban voltak tüntetők a helyszínen, békésen énekeltek és beszélgettek, hajnalra azonban mindenki hazament. A rendőrség több embert igazoltatott, egyet pedig elő is állítottak, mert ellenállt a rendőri intézkedésnek.

Az országos rendőrfőkapitány még pénteken jelentette be, hogy egy kockázatelemzés után várhatóan hétfőn a rendőrség elbontja a Parlament körüli kordont. Bene László később a közszolgálati televízió A szólás szabadsága című műsorában vasárnap este azt mondta, hogy hétfőre virradó éjszaka elbontják a kerítést. A Kossuth tér egy része csaknem fél éve, a szeptember-októberi zavargások óta volt lezárva.

A kordonbontás bejelentése után nem sokkal, a magukat Kossuth téri tüntetőknek nevező demonstrálók területfoglalási engedélyt kértek a Parlament elé. Ezt az őszinél szigorúbb feltételekkel megkapták, így várhatóan kedden újabb engedélyezett kormányellenes tüntetések lesznek a téren.Sporthírek