Lebontja egy férfi a tanyáját Gyulán, hogy többet ne lopják meg

Elbontja egy férfi a tanyáját a Békés megyei Gyula mellett, hogy megakadályozza a lopásokat. A férfi tanyáját többször feltörték, legutóbb a tetőt lopták le, ebből lett elege. Úgy döntött inkább lebontja és beszántja a tanya helyét. A tanyákon élők szerint egyre gyakoribbak a lopások, rablások, főként kisebb berendezéseket, takarmányt, vetőmagot vegyszert lopnak, de egyre többször vágják ki a tanyák környéki fákat, ligeteket is. Békés megyében a rendőrség tanyaprogramot működtet, hogy a lopásokat megelőzzék, a külterületen élők szerint ugyanakkor a kis értékű lopásokat gyakran már be sem jelentik, mivel a tettes úgysem kerül elő. A Független hírügynökségnek nyilatkozó Hack Ferenc azt mondta: többször is felújította már a családi tanyát, most úgy döntött többet nem költ rá, hanem inkább elbontatja az épületet. A tervek szerint a területet beszántja és gazdálkodni fog rajta. Legutóbb ugyanis a frissen cserepezett tetőt bontották le a tolvajok, akikről utóbb csak annyi derült ki, hogy lovaskocsival jöttek és több napon át bontották a tetőt. Kivágták a tanya körül a fákat is, de azokat már nem vitték el.

A néhány kilométernyire élő Szász Gábortól négy zsák kukoricát és egy kanna vegyszert vittek el a tolvajok százezer forint értékben. A férfi legutóbb két besurranó tolvajt riasztott el, akik napközben próbálták meglopni. A férfi azt mondja, ezért már feljelentést sem tett, úgy látja nincs értelme.

Balogh Lajos a gyulai Kertbarát Egyesület tagja elmondta: egyre több jelzés érkezik hozzájuk, hogy a külterületen lévő tanyákat, házakat kirabolják.
– Elviszik a vegyszert, elviszik a vetőmagot, elviszik a terményt, disznóvágás idején elviszik a húst a hűtőládákból, füstölőkből, egyszerűen mindent visznek ami nincs lebetonozva – mondta el a Független Hírügynökségnek. Balogh Lajos szerint a sorozatos lopások már a gazdálkodók megélhetését veszélyeztetik.

A rendőrség szerint ugyanakkor az elmúlt évekhez képest csökkent a külterületeken a vagyon elleni bűncselekmények száma. A rendőrség 1998-ban egy tanyaprogramot indított, hogy a lopásokat megelőzzék. A polgárőrökkel, tanyagondnokokkal közösen elsősorban azokat a tanyákat látogatják rendszeresen, ahol idősek vagy egyedülállók laknak. – Szóróanyagokkal látjuk el őket illetve személyes tanácsadással hívjuk fel a figyelmüket az őket fenyegető veszélyekre illetve a megelőzés lehetőségeire – mondta el Bátkai Miklós százados, a Békés megyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési osztályának munkatársa.

A legtöbbször kisebb, könnyen pénzzé tehető értékeket lopnak el a tanyákról, a tulajdonosok sokszor feljelentést sem tesznek, az ellopott termény vagy vegyszer ugyanis a legtöbbször nem kerül elő.