Leatartóztatták a török rendőrségi buszra támadó kurdokat

A török rendőrség letartóztatott három feltételezett kurd lázadót, akiket egy rendőrségi busz elleni támadással gyanúsítanak – közölték csütörtökön biztonsági tisztségviselők. Az ország dél-keleti részén történt szerdai támadásban öt ember halt meg és 18-an sebesültek meg.

A letartóztatott három ember valószínűleg a Kurd Munkáspárt (PKK) tagjai, és a rendőrség elmondása szerint Irak északi részén található táborokból csak a támadás miatt mentek át Törökországba. A rendőrség még keresi a támadás negyedik gyanúsítottját, aki elmondásuk szerint a merénylet kitervelésért felelős.

A gépkarabélyokkal felfegyverkezett támadók öt embert öltek meg, és 18-at megsebesítettek, amikor tüzet nyitottak a rendőrségi buszra Diyarbakir városában. A támadásban négy rendőr és a busz sofőrje halt meg, és öt sebesült súlyos állapotban fekszik a kórházban.

A támadás napján a török parlament újabb egy évre engedélyt adott a kormánynak az iraki területek lévő PKK-táborok elleni katonai akciókra. Török tisztségviselők szerint nagyjából kétezer kurd fegyveres lázadó bújik meg a Irak északi, kurd területein. A török hadsereg adatai szerint január óta nagyjából négyszáz kurd lázadót öltek meg a határon átívelő támadásokban.