Leállították a gyerekek iskolai felkészítést a lövöldözésekre Mexikó "gyilkossági fővárosában"

Felfüggesztették a mexikói Ciudad Juarez város iskoláiban azokat az órákat, amelyeken azt tanították meg a gyerekeknek, hogy hogyan viselkedjenek lövöldözések esetén – jelentette szombaton az AFP francia hírügynökség. A világ egyik legveszélyesebb városának számító településen idén már több mint kétezer gyilkosság történt. Csütörtökön 25 embert öltek meg, ami két év óta a legtöbb erőszakos haláleset egy nap alatt.

A Ciudad Juareznek otthont adó Chihuahua állam kormányzója arra hivatkozva függesztette fel az iskolai programot, hogy attól a gyerekek csak még rémültebbek lesznek. Az év elején indított oktatás José Reyes Baeza kormányzó szerint csak növeli a pánikot a gyerekek között.

A gyerekek felkészítését a közelükben esetleg kitörő tűzpárbajokra a tanárok és a helyi rendőrség kezdeményezésére kezdték el a város iskoláiban. Az oktatások azt tanították meg, hogyan tudják elkerülni egy lövöldözés esetén a golyókat, valamint ismertették velük az elsősegélynyújtás alapjait, és azt, hogyan tudják biztonságos helyre vinni megsebesült társaikat.

Az amerikai határnál fekvő Ciudad Juarez a világ egyik legveszélyesebb városának számít. A település a csempészútvonalakért küzdő drogkartellek hadszínterévé vált. Idén eddig több mint 2 100 gyilkosság történt a településen, ahol tavaly 2 700 embert öltek meg.

Chihuahua állam ügyészsége pénteken azt jelentette, hogy egy nappal korábban 25 gyilkosság történt a városban. Arturo Sandoval ügyészségi szóvivő elmondása szerint utoljára 2008 márciusában öltek meg ilyen sok embert egy nap alatt Ciudad Juarezben.