Leállították a fa elszállítását a szélvihar sújtotta magas-tátrai területről

Leállították csütörtökön a 2004-es szélvihar idején tönkrement fa egy részének szállítását és feldolgozását a Magas-Tátra nyugati részében, a Tátrai Nemzeti Park területén. Erről a szlovák környezetvédelmi főfelügyelőség döntött, az okokról azonban egyelőre nem tájékoztatták a szlovák sajtót.

A környezetvédelmi miniszter a munkálatok leállítását obstrukciónak nevezte, s jogi lépéseket helyezett kilátásba. A két völgyben szinte folyamatosan tiltakozó zöldek ugyanakkor üdvözlik a főfelügyelőség határozatát.

A tervek szerint a Koprova- és Csendes-völgyből 25 ezer köbméter fát vittek volna el. Az illetékes állami szervek szerint ugyanis a katasztrófa sújtotta területen nagy a tűzveszély, és elszaporodnak az ép fákat is veszélyeztető különféle kórokozók.

A környezetvédők ellenben azzal érvelnek, hogy az erdőnek természetes módon kellene megújulnia, és megengedhetetlen, hogy európai viszonylatban is kiemelkedően fontos természetes élőhelyeket bolygassanak meg. A szlovák VLK Erdővédelmi Társulás aktivistái április 28-án a két tátrai völgyet “emberek által védett területté” nyilvánítják.

A Magas-Tátra déli oldalán 2004. november 19-én délután több mint 12 ezer hektáron becslések szerint 2,5 millió köbméter fát tarolt le, tett tönkre vagy rongált meg kisebb-nagyobb mértékben a szélvihar.Sporthírek