Leállították a BBC leleplező riportját

A bíróság pénteken megtiltotta a brit közszolgálati televíziónak (BBC), hogy levetítsen egy leleplező riportot a pártok politikai korrupciójáról. A film azt vizsgálta meg, igaz-e, hogy a többi között Tony Blair kormányzó Munkáspártja pénzért parlamenti helyeket kínált fel a felsőházban. A tiltást maga a legfőbb ügyész indítványozta, mondván, a film sértené a nyomozás érdekeit.

Az ügyben tavaly indult nyomozás. A rendőrök azt vizsgálják, hogy a hatalmon lévő Munkáspárt, illetve más pártok a 2005-ös választási kampányban pénzért kínáltak-e nemesi rangot és parlamenti helyet gazdag embereknek a nem közvetlen választással megalakuló felsőházban, a Lordok Házában.

A törvény értelmében minden pártnak nyilvánosságra kell hoznia, kitől mekkora adományt vagy kölcsönt kapott. Az ügyben a Scotland Yard Tony Blairt is kihallgatta már kétszer – egyelőre tanúként és nem gyanúsítottként.

Két közeli bizalmasát, Ruth Turnert, a pártkapcsolatokért felelős igazgatót, illetve Michael Levyt, a párt pénzügyi menedzserét, egyben közel-keleti tárgyalót az igazságszolgáltatás akadályozására szőtt összeesküvés gyanújával letartóztatták – igaz, később óvadék fejében elengedték őket.