Le kell menni csigába…?

Le kell menni csigába…?
© Kép: desktopImages.org
Akkor beszéljünk a szexről: hát… ööö… vagyis inkább ne. Nem vagyunk sem szaklap, sem bulvárújság, a hivalkodó exhibicionizmus pedig szerkesztőségünk valamennyi tagjától távol áll. Nyéki Zsolt jegyzete.

Különben is: ez a legmélyebb magánügy, az ember nem terhel vele másokat, nem teregeti ki, s legfőképpen nem viszi utcára. S persze maga is tiszteletben tartja, amit úgy hívnak: intimszféra. Vannak témák, események, amelyek mellett a legegyszerűbb szó nélkül elmenni, de ez csak akkor működik, ha maguk a témák, események és annak szereplői nem tolakodnak kéretlenül a látómezőbe. Pár napja újra felvonulással hágott tetőfokára a Budapest Pride, amelynek az lenne az üzenete, hogy merje vállalni másságát az, aki a saját neméhez vonzódik, és harcoljon a jogaiért.

Egy külső szemlélőt is töprengésre késztet ez: Magyarország alkotmánya minden állampolgárának garantálja az azonos jogokat, identitástól és nemi hovatartozásról függetlenül. Arra meg nincs jogi regula, hogy mindenki legyen szimpatizáns. Tessék tanulni, dolgozni, szabály- és normakövetőnek lenni, a többi pedig magánügy. Fölösleges sorolni önigazolásként azt is, hogy mennyi híres homoszexuális művészt, politikust, tudóst ismer a világ – a jelenség volt, van és lesz, de akkor is marad magánügy. Intelligens ember ezt így éli meg, és így várhatja el az elfogadást, amelyet minduntalan megrendít az ilyen pride menet. A hivatkozott alkotó elmék nem vetkőz­nek alsóneműre utcán, nem űznek ostoba játékot a Trianon előtti Magyarországgal és a vallással, s nem küldenek obszcén üzenetet annak az államtitkárnak, akinek missziójáról épp a szemközti oldalon is hírt adunk. A család, a gyermekvállalás a tét, és önveszejtő az, aki elvi síkra terelt vitában értelmezi a családot a természetesség és természetellenesség kereszttüzében. Igen, születnek mások, akik eltérnek a tömegtől, legyenek albínók vagy balkezesek, és igen, a természet ismeri a nemváltást. Ott vannak például a hermafrodita csigák – de az ember fajfenntartása nem az azonos neműek kapcsolatán alapszik. A tudomány olykor kétséges találmányokat szül, megalkotta a mesterséges méhet is, az első kisbárányt már kinevelték benne. Szeretném hinni, hogy amíg az ember ember marad, minden magzat anyai szív alatt találja meg a maga kis bölcsőjét.

Nyéki Zsolt