Áldozatvédelmi konferencia Békéscsabán

A legtöbbször a szegénység és az unalom az oka a gyermekkori bűnelkövetésnek – hangzott el azon az áldozatvédelmi konferencián, amelyet Békéscsabán tartottak. Felmérések szerint évente több mint 10 ezer gyermek válik bűncselekmény áldozatává, többségüket saját kortársaik bántalmazzák vagy rabolják ki. A gyermekkori bűncselekmények ugyanakkor a szakemberek szerint megelőzhetőek lennének, ha a gyerekeknek lehetőségük lenne több, lehetőleg ingyenes szabadidős programra, sportra vagy játékra.

A legkönnyebben az utcákon és bevásárló központokban bolyongó gyerekek válhatnak bűncselekmények elkövetőjévé vagy áldozatává.

Készült egy felmérés ahol a fiataloknak körülbelül a 14 százaléka kimarad az iskolákból, talán még a nyolc általánost sem végzik el és ők vannak a legfőképpen kitéve annak a veszélynek, hogy bűnelkövetővé váljanak – mondta Sipos László, a Baranya Ifjúsáért Kht. programkoordinátora.

A szakemberek szerint egyre kevesebb az olyan szervezet, ahol a gyerekek tartalmasan eltölthetnék a szabadidejüket, lehetőleg ingyen. Magyarországon a gyermekek harmada szegénységben él, olyan családokban, ahol a napi megélhetés is gondot jelent.

A szülő nem tudja befizetni az étkezési térítési díjat – ezt Daruné Kovács Eszter, a Dél-alföldi Regionális Gyámügyi Hivatal tanácsosa mondta el. Hozzátette: anyagi problémák miatt nem az évszaknak megfelelően ruházzák a gyermeket illetve tanulmányaik folytatásához nincsenek meg a megfelelő felszerelések és körülmények otthon.

A szegénység lehet az egyik oka a gyermekkori bűncselekményeknek. Esetenként azt is tapasztalják hogy a gyerekeknél már megélhetési bűnözésről is lehetne beszélni, ami többek között az élelem megszerzését jelenti – mondta Zsankó László, a Békés Megyei Áldozatvédelmi Egyesület elnöke

Szakemberek szerint több odafigyeléssel, tartalmas a gyerekeknek szóló szabadidős programokkal megelőzhető lenne, hogy a fiatalok akár bűnözővé akár áldozattá váljanak.