Líbiáról beszéltek a gödöllői EU-megbeszélésen

“Hatékony és gyorsan” alkalmazható nemzetközi fellépés lehetőségéről tanácskoztak Líbia ügyében az Európai Unió védelmi miniszterei pénteken Gödöllőn. A minisztereket az EU külügyi főképviselője tájékoztatta a Washingtonnal és az ENSZ-el folytatott tárgyalásairól.

Catherin Ashton külügyi főképviselő a megbeszélés után tartott sajtótájékoztatón elmondta: egyelőre nem döntöttek arról, hogy milyen válaszlépéseket tesznek Líbia ellen. Ashton közölte, hogy a megbeszéléseken azt vizsgálták, mi a leghatásosabb lépés, amellyel “ésszerűen és gyorsan” el lehet érni, hogy a líbiai vezetés felhagyjon a népe ellen alkalmazott erőszakkal. Ashton kiemelte, hogy az esetleges szankciók hatékonyságához mindenképpen nemzetközi összefogásra van szükség

Ashton a sajtótájékoztatón elmondta: tájékoztatta az európai védelmi minisztereket arról, hogy milyen eredményeket ért el az Egyesült Államokkal, valamint az ENSZ-szel folytatott tárgyalásai alatt. Az EU külügyi főképviselője különösen fontosnak nevezte a humanitárius segélyek kérdését, és közölte, hogy már felvették a kapcsolatot a Vöröskereszt és a Vörösfélhold szervezettekkel, valamint a Líbia határánál várakozó ENSZ-ügynökségekkel.

Ashton a líbiai légtérben esetleg bevezetendő repülési tilalmi zóna kérdését “bonyolultnak” nevezte, amelyet meg kell vizsgálni, és amelyhez szintén nemzetközi összefogás szükséges. Korábban az AFP francia hírügynökség arról számolt be, hogy az EU tagállamai már készülnek arra, hogy betartassák a Líbia légterére bevezetett repülési tilalmat, ha az ENSZ erről határozatot hoz.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa péntek délután ül össze New York-ban, hogy a líbiai krízisről tárgyaljanak.Sporthírek