LÍBIA: Megkezdte ülését az ENSZ Biztonsági Tanácsa

Az ENSZ Biztonsági Tanácsának országai szombaton megkezdték tárgyalásukat a líbiai krízisről szóló határozatról. Diplomaták közlése szerint szinte minden kérdésben egyetértés van a tagok között, a tervezetben egyedül az emberiesség elleni bűncselekményről, valamint a nemzetközi törvényszék szerepéről szóló kitétel kapcsán vannak ellentétek.

Az ENSZ BT formális ülése a tervezettnél kicsit később kezdődhetett csak el, mert elhúzódott a szakértők délelőtti tanácskozása a határozattervezet szövegéről – írta az AFP francia hírügynökség. A brit ENSZ-nagykövet az ülés kezdete előtt közölte: egyelőre nem lehet megmondani, hogy milyen gyorsan dönt a tanács az esetleges szankciókról, de szeretnék “mihamarabb, akár még ma”.

A brit és francia vezetéssel készült tervezet szövegének nagy részével kapcsolatban egyetértés van a BT 15 tagja között. A francia ENSZ-nagykövet elmondása szerint nincsen gond a sem a fegyverembargóval, sem pedig a különböző szankciókkal, “egyedül az kérdéses, hogy a szöveg miként fog utalni a Nemzetközi Büntetőtörvényszékre (ICC)”.

Nyugati országok azt szeretnék elérni, hogy az ICC emberiesség elleni bűncselekmények gyanújával vizsgálja ki a líbiai tüntetők ellen alkalmazott erőszakot. Azonban több ország, köztük Kína, Oroszország, Dél-Afrika és India is különböző szintű aggályoknak adott hangot a tervvel kapcsolatban.