Líbia: eddig 84 halott a zavargásokban

Az elmúlt három nap kormányellenes tüntetésein 84 embert öltek meg a líbiai biztonsági erők . A Human Rights Watch emberi jogvédő szervezet ezt kórházi forrásokra és szemtanúkra hivatkozva jelentette. “Moamer Kadhafi biztonsági erői csak azért ölnek meg líbiai polgárokat, mert változást és elszámoltathatóságot követelnek” – mondta a szervezet közel-keleti és észak-afrikai igazgatója, Joe Stork.

A legtöbb halálos áldozattal a pénteki Benghazi tüntetések jártak, ahol szemtanúk szerint a biztonsági erők a tömegbe lőttek, amely a korábban megölt húsz tüntető temetésére gyűlt össze. Pénteken a második legnagyobb líbiai város egyik kórházának illetékese a civil szervezetnek elismerte, hogy aznap 35 holttestet szállítottak hozzájuk, az áldozatokat jellemzően mellkason, nyakon vagy fejen lőtték. “Az összes benghazi orvost behívtuk dolgozni, és felkértük az embereket a véradásra. Ehhez fogható szörnyűséget korábban nem láttam” – mondta.

Líbia igazságügy minisztere Abdelrahman al-Abbar vizsgálatot rendelt el az ország keleti részén történt erőszak miatt – mondta egy névtelenséget kérő tripoli hivatalnok, aki szerint gyorsított eljárásban ítélnék el a halálesetek és a fosztogatások felelőseit. Miután a kormányellenes tüntetők – csakúgy mint Egyiptomban – Líbiában is a Facebookot használva szervezik a demonstrációkat, a közösségi oldalt blokkolják az észak-afrikai országban, de az internet-szolgáltatás is akadozik. Az Arbor Networks nevű amerikai cég – amely figyeli az világháló forgalmát – azt jelentette, hogy az internetet teljesen lekapcsolták Líbiában.

A 68 éves Moamer Kadhafi 1969 óta áll Líbia élén, ő a leghosszabb ideje hatalmon lévő arab vezető. Az ország Tunézia és Egyiptom között helyezkedik el, a két szomszédos államban már távozásra bírta a tüntető tömeg a hosszú ideje hatalmon lévő államfőket.