Lázár János lézerblokkolója? – egy másik sofőr már bíróság előtt

Lázár János lézerblokkolója? – egy másik sofőr már bíróság előtt
A lézeres rendőrségi sebességmérők semlegesítésére szolgáló lézerblokkoló van elhelyezve Lázár János, Fidesz-frakcióvezető és hódmezővásárhelyi polgármester által használt luxusautón az Egyenlitő blog szerint.

A lézerblokkoló tartása nem bűncselekmény, azonban ha valaki sikeresen használja traffipax ellen és lebukik, akár két évet is kaphat. Magyarországon a lézerblokkoló legalizálása óta egy ilyen ügyben intézkedtek a rendőrök, egy békéscsabai sofőr ellen, akinek az ügye már bíróság előtt van.

Az internetes egyenlítő.blog által közzétett fotón a blog állítása szerint a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője által használt luxusautó látható, a hátsó rendszám felett pedig egy trafipax semlegesítésre használható lézerblokkoló alkatrészei.

Azt, hogy a blogon közzétett képen valóban ilyen lézerblokkoló látható Lázár János kocsiján, és ha igen, akkor az mire kellett a fideszes frakcióvezetőnek, még nem tudni. A Független Hírügynökségnek egyelőre nem sikerült elérnie őt sem a hódmezővásárhelyi önkormányzatnál, sem a Fidesz frakció szóvivőjén keresztül.

Az Országos Rendőr-főkapitányság a Független Hírügynökséget úgy tájékoztatta, hogy egy 1993-as kormányrendelet sorolta fel korábban a közbiztonságra különösen veszélyes tárgyakat, a listán szerepelt a lézerblokkoló is, mint “gépjármű sebességmérő készüléket jelző vagy zavaró eszköz”. Ez a kormányrendelet azonban 2003. október 27-ig volt hatályos, azóta az ilyen eszközök behozatalát, gyártását, kereskedelmét, birtoklását nem tiltja hatályos jogszabály.

Ez azt jelenti, hogy lehet ilyen eszköz a kocsiban, de ha ezzel megzavarják a sebességmérő készüléket – és lebuknak – akkor az már bűncselekmény. A traffipax ugyanis képalkotó, adattároló és egyéb alkatrészből álló számítástechnikai eszköz. Mivel az adatok bevitele és kinyerése belőle szigorú szabályok szerint lehetséges, ezért adatkezelési szempontból zárt számítástechnikai rendszernek tekinthetők. Ha a lézerblokkolóval megakadályozzák, vagy megzavarják a trafipax működését, akkor az már számítástechnikai adat, vagy rendszer elleni vétségnek minősül és két évig terjedő börtönnel büntetendő.

Lázár: a választók döntsék el, megéri-e nekik a luxusautója >>>

A Független Hírügynökség úgy tudja, jelenleg egy ilyen eset van az igazságszolgáltatás előtt. Egy békéscsabai sofőr bukott le decemberben ilyen eszközzel, mert az működésbe lépett, mikor a traffipax be akarta mérni. A Békés Megyei Bíróság arról tájékoztatta a Független Hírügynökséget, hogy az ügy már bírósági szakaszban van, a gyulai városi Bíróság február végén fogja tárgyalni az ügyet.
– Független Hírügynökség –