Lázár: értelmezhetetlen a szegregáció miatti EU-s eljárás, földügyben nagy vita lesz

Akt.:
Budapest, 2016. május 26. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. május 26-án. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő (b).
Budapest, 2016. május 26. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter szokásos heti sajtótájékoztatóját tartja az Országházban 2016. május 26-án. Mellette Kovács Zoltán kormányszóvivő (b). - © MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Budapest – Értelmezhetetlennek tartja Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a roma gyermekek iskolai szegregációja miatt Magyarország ellen indított uniós kötelezettségszegési eljárást. Földügyben, amelyben újabb szakaszba lépett az Európai Bizottság eljárása, a tárcavezető nagy vitára, “háborúra” számít.

A szegregáció miatti eljárásról szólva Lázár János csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján kérdésre azt mondta: értelmezhetetlen az eljárás, mert a magyar állam egyetlen gyermekről sem tartja nyilván a származását.

“Fogalmam sincs, az Európai Bizottság honnan tudja, hogy ki cigány és ki nem”, ezt ugyanis a magyar törvények tiltják – tette hozzá. Megjegyezte, a brüsszeli eljárás magyarországi szervezetek bejelentése alapján indult el.

Jelezte, készen állnak egy diskurzusra az Európai Bizottsággal arról, hogyan lehet biztosítani a gyermekeknek a felzárkózás esélyét. Ehhez a brüsszeli testületnek meg kell ismernie a Magyarországon futó programokat, amelyeket példaértékűnek nyilvánítottak az EU-ban – közölte a miniszter.

Emlékeztetett arra is, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere múlt héten személyesen próbálta tisztázni a helyzetet Brüsszelben.

“Egyelőre nem értjük, hogy az Európai Bizottságnak mi a konkrét problémája” – mondta Lázár János.

Földügyben a Miniszterelnökség vezetője úgy nyilatkozott: a magyar és a brüsszeli álláspont távol áll egymástól, mert a magyar törvényhozás – ellentétben az Európai Bizottság véleményével – úgy döntött, külföldiek és gazdasági társaságok nem vehetnek földet Magyarországon. Ebben a kérdésben nagy vita, “háború” lesz – fogalmazott.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s