Lázár balesete – Rendőrség: letért az útról és a kisbusz elé sodródott az autó

Budapest, 2012. október 24., szerda (MTI) – A rendőrségi adatok szerint a Lázár János államtitkárt szállító mikrobusz a közlekedési szabályoknak megfelelően haladt szerda reggel, a karambol előtt az M5-ös autópályán, elé sodródott a személyautó, amely előzőleg többször is letért az útról. A balesetben az autót vezető 36 éves nő meghalt, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és a mikrobusz sofőrje könnyű sérüléseket szenvedett.

A Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság szerda délután a rendőrség honlapján azt közölte: az elsődleges adatok szerint az M5-ös autópálya Budapest felé vezető szakaszán, a 109-es kilométerszelvénynél egy Ford Fiesta típusú személygépjármű a belső forgalmi sávban haladt, amikor eddig tisztázatlan okból többször is letért az útról, majd a szalagkorlátnak ütközött. A második ütközés után az autó besodródott a külső sávba, ahol a vele azonos irányban, a közlekedési szabályoknak megfelelően haladó Volkswagen Multivan típusú kisbusz vezetője már nem tudta elkerülni az ütközést.

A karambol 6 óra 40 perc körül történt. A baleset következtében a személyautót vezető 36 éves nő olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen meghalt, míg a kisbuszban utasként tartózkodó Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár és a jármű vezetője könnyebben sérült meg.

A rendőrség közölte: a helyszínen tapasztaltak alapján a gépjárművezetőknél ittasság nem vetődött fel. A baleset körülményeit szakértő bevonásával a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság vizsgálja – áll a közleményben.

Fazekas Géza ügyészségi szóvivő az MTI-nek korábban elmondta, hogy egy minisztériumi alkalmazott vezette azt a mikrobuszt, amelyben Lázár János államtitkár utazott. A szóvivő ezzel cáfolta azokat a sajtóinformációkat, amelyek szerint az ügyészség átvette volna a nyomozást a rendőrségtől, mivel az államtitkár mikrobuszát hivatásos rendőr vezette. Fazekas Géza az MTI megkeresésére azt mondta: a rendőrségi helyszínelésnél “minden eshetőségre felkészülve” a Bács-Kiskun Megyei Ügyészség egyik munkatársa is rész vett, de “a jelenleg rendelkezésre álló adatok nem alapozzák meg az ügyészségi nyomozás hatáskörét”, így a megyei rendőrség folytatja le az eljárást.

A Kormányszóvivői Iroda szerda reggel közölte, hogy az államtitkárt szállító jármű karambolozott.

A Bács-Kiskun Megyei Kórház arról tájékoztatott, hogy Lázár János és az őt szállító mikrobusz vezetője is nyolc napon belül gyógyuló sérüléseket, zúzódásokat szenvedett. Ellátták őket, majd elhagyhatták a kórházat.

– MTI –