Lázár: az alkotmányos alapjogok tekintetében megmarad az Alkotmánybíróság hatásköre

Az Alkotmánybíróság (Ab) hatásköreit szűkítő törvényjavaslat enyhítését kezdeményezi az előterjesztő Lázár János.

A Fidesz frakcióvezetője hétfőn a parlamentben napirend előtt ismertette: javaslata szerint alkotmányos alapjogokat érintő kérdésekben mégis lenne normakontrollra lehetősége az Ab-nak a költségvetést, az adókat és a járulékokat érintő törvények ügyében is. A részletes változásokat tartalmazó módosító indítványt az alkotmányügyi bizottság nyújtja be az Országgyűlésnek. A törvény zárószavazása várhatóan jövő héten lesz.

Az eredeti javaslat szerint azokban a kérdésekben, amelyekben nem lehet országos népszavazást kiírni – így a költségvetést és adókat érintő törvények – az Alkotmánybíróságnak nem lett volna döntési hatásköre.
Lázár János hétfőn úgy fogalmazott: az a javaslata, hogy “ne kössék össze a népszavazások ügyével az alkotmánybírósági hatáskörök ügyét.”

A kormánypárti frakcióvezető ismertette a 98 százalékos különadóról szóló törvény tervezett módosításait is: eszerint a nagy összegű végkielégítésekre kivetett 98 százalékos adót nem vetnék ki a nyugdíjba vonulók járandóságára, egyébként a munkavállalók a 3,5 millió forint fölött fizetnék azt, és nem számítana bele a szabadságmegváltás. Az állami-önkormányzati vezetők és az állami, illetve önkormányzati tulajdonban álló cégek vezetői esetében maradna a 2 millió forintos határ, és beleszámítana a szabadságmegváltás is. A rendelkezés ugyanakkor öt évre, vagyis a 2005-ös adóévre visszamenően lenne hatályos.

Lázár János felszólalásában “beismerte,” hogy nincsen a kezében a “bölcsek köve” és okult a javaslatot bíráló vitából, illetve meghallgatta az érdekképviseletek és a többi képviselő javaslatait.

Az Alkotmánybírósággal kapcsolatban ugyanakkor a Fidesz frakcióvezetője leszögezte: kitart a véleménye mellett, miszerint a képviseleti demokrácia helyett a többségi demokráciát kell erősíteni “akár az elmúlt 20 év rendszerével szemben is.”Ű
– Független Hírügynökség –