Friss hírek

2009.06.09. 12:19

Mérgezett itallal tervezett merényletet az ETA

<p>Spanyolország legfőbb terrorista-ellenes bírója ellen tervezett merényletet az ETA - írta kedden az El País című napilap. Az újság értesülése szerint a baszk szeparatista csoport egy üveg mérgezett konyakot küldött volna Baltasar Garzonnak, ám a terv az ETA egyik vezetőjének letartóztatása miatt meghiúsult.</p>

A tervezett akció részleteiről szóló dokumentumot még áprilisban találta meg a rendőrség, amikor Franciaország délnyugati részén letartóztatták az ETA feltételezett katonai vezetőjét Jurdan Martiegit - írta terrorelhárító forrásokra hivatkozva a spanyol lap, amely szerint Martiegi két másik bírót is hasonló módon szeretett volna eltenni láb alól. A terv az volt, hogy úgy küldi el a bíróknak a mérgezett italokat, mintha egy tisztelőjük - például egy jogászhallgató - ajándéka lenne.

Martiegi "halállistáján" azonban nem csak törvényszéki emberek szerepeltek: merényletet tervezett például a baszk regionális kormányzat frissen megválasztott vezetője, Patxi Lopez ellen is. A madridi kormány az ETA-tag áprilisi letartóztatása után annyit közölt, hogy Martiegi pokolgépes merénylettel akarta meghiúsítani Lopez még abban a hónapban esedékes beiktatási ünepségét.

A 28 éves Martitegi egyébként a harmadik magas rangú ETA-tag volt, akit az elmúlt fél évben sikerült kézre keríteni. A férfi tavaly december, azaz elődje letartóztatása óta vezette a szervezet katonai szárnyát. A spanyol rendőrség szerint a baszk függetlenségért küzdő ETA tehető felelőssé azért, hogy az elmúlt negyven évben 825 ember esett áldozatul különféle merényletekben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!