Lázár: 2017 júniusáig minden uniós pályázatot írjanak ki

Budapest, 2015. augusztus 13., csütörtök (MTI) – A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt javasolja a kormánynak, hogy 2017. június 30-ig írják ki a 2014-2020 közötti uniós költségvetési ciklus minden magyar pályázatát.

Lázár János csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón elmondta, a kormány következő, keddi ülésén tesz erre javaslatot. Emlékeztetett arra, hogy ebben az időszakban 12 ezer milliárd forint áll Magyarország rendelkezésére.

Közölte, idén 133 pályázatot kell kiírnia Magyarországnak.

A miniszter kiemelte: az elmúlt 30 év egyik nagyon fontos döntése, hogy az Európai Bizottság jóváhagyta a 2014-2020 közötti magyar vidékfejlesztési programot. A kormány célja, hogy minden területen érvényesüljön az a szemlélet, hogy a kis és közepes szereplőknek jusson a lehetőségek 80 százaléka, és a bizottság nemcsak jóváhagyta, hanem támogatta is ezt a koncepciót – közölte. Hozzátette: mintegy 1300 milliárd forint felosztási rendszerét fogadta el most a bizottság, jut forrás egyebek mellett az állattenyésztés modernizálására, a kertészetek támogatására, az élelmiszeripar fejlesztésére, az öntözés fejlesztésére, a jég- és fagykár hatékony elhárítására, az aszály elleni védekezésre, a megújuló energiafelhasználás támogatására, az erdőgazdálkodásra és a fiatal gazdák támogatására is.

Lázár János kitért a 2007-14 közötti uniós fejlesztési ciklus lezárására is. Szerinte “a sírból kellett visszahozni az uniós kasszát”, és most az Európai Bizottság úgy értékeli, Magyarország nem veszít el egy forintot sem a neki járó 8200 milliárdból.

A Quaestor-üggyel kapcsolatban Lázár János kifejtette: eddig csaknem 29 ezer ügyfél kártalanítását utalták át, ami 79 milliárd forintot jelent. Ez azt jelenti, hogy a 32 ezer ügyfél mintegy 90 százaléka kapott jelentős összeget, a károsultak meghatározó része megkapta a pénzét. Jelenleg azoknak a kárrendezésére kell még várni, akik 20 ezer euró feletti összeget kockáztattak, ugyanis meg kell várni az Alkotmánybíróság döntését, miután ügyükben a pénzintézetek e testülethez fordultak – magyarázta.

Kérdésre válaszolva Lázár János elmondta, hogy tudomása szerint eldőlt, hogy az indiai Tata cég nem Magyarországon, hanem Szlovákiában építi fel autógyárát. Közölte, a magyar állam az anyagi ajánlat tekintetében mindent megtett, hogy a beruházást elnyerje. Hozzátette: tanulmányozni kell, milyen szempontok alapján döntött a beruházó.

– MTI –
hirdetés


hirdet�s