Lázad a Labour az új Trident-terv ellen

Megbukhat a brit parlament jövő heti vitájában a Trident atomrakéták megújításának terve. A BBC felmérése szerint csak minden ötödik kormánypárti képviselő támogatja a brit atomfegyverzet modernebbre cserélését, vagyis nagy annak az esélye, hogy a munkáspárti kabinet elsősorban a konzervatív képviselők támogatásával viheti keresztül tervét. Néhány államtitkár a lemondását is kilátásba helyezte, amennyiben a kormány megpróbálja elfogadtatni a programot.

A brit kormány korszerűbbekre akarja cserélni amerikai gyártmányú nukleáris rakétáit. Tony Blair modernizálási programja csaknem 20 milliárd fontba – 8 billió, azaz 8000 milliárd forintba – kerül.

A terv ellenzői szerint a korszerűsítésre szánt összegből 800 új felsőoktatási intézményt vagy 60 közepes méretű kórházat lehetne építeni, de 200 ezer új állás létrehozására is elegendő lenne az egészségügyben.

Független katonai elemzők, a Munkáspárt több tucat képviselője és olyan csoportok, mint például a Greenpeace azzal érvelnek, hogy a Trident rakéták és a Vanguard típusú atom-tengeralattjárók lecserélése nagyon kevéssé járulna hozzá Nagy-Britannia biztonságához egy olyan világban, amely teljesen átalakult a hidegháború vége óta.