Layla, orrszarvúbébi bemutatkozott a publikumnak

Layla százharmincnyolc kiló és köszöni, jól van. Csütörtökön mutatkozott be a nagyközönségnek a Fővárosi Állat- és Növénykert egyik büszkesége, a január 23-án született orrszarvúborjú. Ő az első olyan egészségesen világra jött orrszarvú a világon, aki mesterséges termékenyítés után fogant.

Layla születésének híre az egész világsajtót bejárta, így nemcsak itthon, hanem külföldön is szinte valamennyi jelentős médium beszámolt róla. Mivel a kicsit Lulu, az anyaállat nem tudta táplálni, az állatkerti gondozók mesterségesen nevelik és cumisüvegből etetik.

A születése óta eltelt tíz hét során a kicsi egy a látogatóktól elzárt istállóban cseperedett, így a nagyközönség csak egy plazmaképernyőn át követhette nyomon a fejlődését.
Az ifjú orrszarvú az elmúlt időszakban nemcsak aktívabb lett, hanem méreteit tekintve is szépen fejlődik. A borjú születési súlya 58 kg volt, március 10-én azonban tömege már a 100 kg-ot, március 25-én pedig a 120 kg-ot is meghaladta. Jelenleg 138 kg-os.

Layla még kizárólag tejet fogyaszt. Jelenleg naponta öt alkalommal, reggel hét és este hét között háromóránként kap enni, és alkalmanként 4 liternél is több tejet iszik. A napi fogyasztása így a 20 litert is meghaladja. Az első napokban egyébként az immunrendszer megerősödéséhez szükséges speciális kolosztrumpótlót kapott (illetve Lulutól, az anyaállattól is sikerült némi “föcstejet” fejni), jelenleg zsíros tehéntejből, savó tejporból, valamint különféle vitaminokból álló keveréket fogyaszt. Alkalmanként már a felnőtteknek való ennivalót, például a szénát is kóstolgatja, de még nem eszik rendszeresen szilárd táplálékot.

Layla nevét szavazással kapta: az Állatkert öt nevet bocsátott szavazásra, amelyek mindegyike megfelel a hagyományoknak, vagyis afrikai eredetű név, és éppúgy “L” betűvel kezdődik, mint Lulu, az anyaállat neve. Szavazni március 7. és április 2. között az Állatkertben, illetve az intézmény weboldalán lehetett. Összesen 5640 érvényes szavazat érkezett. A legtöbb, összesen 2593 szavazatot a Layla név kapta, amely szuahéli nyelven annyit tesz: “este született”. A szavazás eredményét Gálvölgyi János színművész, az Állatkerti Alapítvány fővédnöke hirdette ki.