Látványosan főzik a pálinkát a gyulai kisüsti fesztiválon

A korábbi években zugfőzdeként állították ki, most először már pálinkát is főznek a pénteken kezdődött gyulai kisüsti fesztivál látvány pálinkafőzdéjében. A látvány pálinkafőzésre a hatóságok hét év után adták meg az engedélyt.

A pálinkafőzdében három óra alatt készül el a hungarikumnak számító gyümölcspárlat, amit a fesztivál látogatói azonnal megkóstolhatnak. A pálinkafőzéssel a minőségi kisüstit és a kulturált pálinkafogyasztást akarja népszerűsíteni a magyarországi pálinkalovagrend – mondta el a Független Hírügynökségnek Békési Zoltán pálinkafőző mester.

A gyulai fesztiválon hét éve szeretnének egy főzőberendezést üzembe állítani, eddig azonban nem kapták meg hozzá a szükséges hatósági engedélyeket. Így a pálinkafőző üstöket zugfőzdeként állították ki, pálinkát azonban nem főztek benne. Most az országban elsőként és először kaptak a gyulai fesztivál szervezői engedélyt arra, hogy látványpálinkafőzdét üzemeltessenek három napig.

A gyulai pálinkafesztivál pénteken kezdődött és vasárnapig tart. A pálinkafőző cégek bemutatkozása mellett kisüsti versenyt is rendeznek, melyre több mint 300 hagyományos eljárással készült gyümölcspárlatot neveztek be.