Látogatókat hozott a komp tavaly téli kalandja

Akt.:
A Tisza partján, Tiszacsegénél
A Tisza partján, Tiszacsegénél - © Fotó: Égerházi Péter
Egyek, Tiszacsege – A kormánydöntéssel kiemelt turisztikai régióvá előlépett Tisza-tóhoz tartozik Egyek és Tiszacsege is.

Ennek hatását egyelőre még nem érzékelik Egyeken, azt azonban nem vitatják, hogy a pályázati források révén a kiemelt turisztikai régió cím nagy fejlődés lehetőségét hordozza magában. Ezek évek, évtizedek múlva „érhetnek be”.

– Kiemelten érkeznek a térségbe a támogatások, az azokból megvalósuló fejlesztések az elfogadott stratégia szerint valósulnak meg. Ezek közül egy, a Tiszafüred-Hortobágy kerékpárút Egyek közigazgatási területén is áthalad. Ezzel kapcsolódik a településem a projektekhez – mondta Miluczky Attila, Egyek polgármestere, aki azzal folytatta, hogy ha a szomszédos Tiszafüred és Tiszacsege fejlődik, az mindenképpen kihatással lesz Egyekre is.

Kellene a vízibenzinkút

A Tiszapart, a komp, a csárda, no meg a gyógyvizű strand miatt Tiszacsegén már hosszú évekre visszanyúló hagyománya van az idegenforgalomnak. A tisza-tavi kapcsolatot még Németh József, korábbi polgármester hozta tető alá, és ennek keretében voltak, vannak is nyári rendezvények Csegén. A Tisza-tó turisztikai régió kiemelt támogatása azonban új lehetőséget jelent a közel ötezer lakosú városnak.

– A Tisza partját szebbé, természetesebbé, a vendégfogadásra a jelenleginél is alkalmasabbá szeretnénk tenni. Strandot alakítunk ki, túrakenu-kikötőt építünk, és persze hangsúlyt fektetünk a kompközlekedésre is. Megjegyzem, a komp múlt évi jeges kalandja után 2017-ben a vízijárműnek közel 15 százalékos forgalomnövekedése volt, annyian kíváncsiak voltak az átkelőhajóra – mondja Szilágyi Sándor polgármester, majd sorolja a városa kiemelt régióba sorolásának további, remélt kedvező hatásait. – A csónakok, vízijárművek javítására a város szélén egy javítóműhelyet szeretnénk felépíteni, továbá egy telephelyet is a hajók téli tárolására. És talán megvalósul a régi vágyunk, egy vízibenzinkút. Mindez új munkahelyeket is hozhat, továbbá növekedhet a szálláshelyek száma. Nem a többcsillagosoké, hanem a turistaszállóké, a falusi vendéglátóhelyeké. Bízom benne, a beruházások kétéven belül elkezdődhetnek.

– Kovács Zsolt –


Kész a komp, jöhetnek az autók
Tiszacsege - Mint a beteghez, úgy jártak ki a csegeiek a sérült komphoz; mára „meggyógyult” a szeretett vízijárművük. – Nézze csak, száraz faforgács van a légkamra alján. Ez jó jel egy vízijárműnél! – magyarázta szerda délutáni ottjártunkkor Lévai Zoltán kompüzemeltető. Néhányan serénykedtek a ko...

Tiszacsege - A Tisza nem ereszti a Tiszacsegéről elszabadult kompot, félelmetes, ahogy a víztömeg uralja. Forrás: YouTube | Drone Media Studio. Videó: Jégár a Tiszán - Így torlódnak fel a jégtáblák Tiszafüredre is megérkezett a jégár, hullámokban ostromolták a jégtáblák a folyamato...

Tiszacsege - A hétvégén Tokajnál, hétfőn Tiszacsegén okozott bajt a Tisza folyó zajló jege. Az árvíz és a jégzajlás miatt nem jár Tiszacsege és Ároktő között az átkelőkomp. A tiszacsegei oldalon kellene kikötve pihennie. Ez így is volt egészen hétfő reggelig, amikor is az érkező, nagy mennyiségű ...