Látogató sétány és kiállítópont Sátoraljaújhelyben

A vár északi része
A vár északi része - © Fotó: KFM
Sátoraljaújhely – Tovább folytatódik a Sátoraljaújhelyi vár feltárása.

Ha tavasz, akkor évről évre visszatérő program a Petőfi Irodalmi Múzeum Sátoraljaújhelyi Kazinczy Ferenc Múzeuma igazgatójának, Ringer Istvánnak, hogy csapatával együtt minden lehetséges alkalmat kihasználva a Vár-hegyi ásatással foglalkozzon.

Előkerül a vár

A várat Ringer István több mint egy évtizeddel ezelőtt még a sárospataki múzeum régészeként kezdte el felkutatni és feltárni. Már akkor is eltökélt szándék volt, hogy a várat nem fogják teljes állapotában helyreállítani, hiszen egyetlen hitelt érdemlő leírás sem maradt fent arról, hogy nézett ki a vár, amikor a 13. században a tatárjárást követő várépítési lázban ezt az erődítményt is megalkották Sátoraljaújhely és a környék védelmére. Éppen ezért minden évben apró lépésekkel halad előre a csapat, bár most már egyáltalán nem eredménytelenül, hiszen a Vár-hegyre látogatók számára is egyre jobban körvonalazódnak az előkerült várfalak.

– Tavaly a vár északi részén hagytuk félbe a feltárást, most onnan folytatjuk tovább – mondja Ringer István.

Látogatóbarát vár

– Új kutatási szondákat nyitottunk, és valószínűleg újabb falakat is fogunk találni. A városnak köszönhetően idén megpróbáljuk még látoga­tóbarátabbá tenni az újhelyi várat, így idén készülnek majd közlekedő útvonalak, megmagasítjuk az egyik falat, valamint a terveink szerint elkészül egy kiállító-
pont és egy lombkoronasétány is.

ÉM-BG